Het kinderopvangcontract
Een contract bestaat uit:
- de (plaatsings)overeenkomst
- de algemene voorwaarden
- het beschreven aanbod (bijvoorbeeld in de vorm van een informatieboekje)
In de brochure 'Contracten in de kinderopvang' vindt u uitgebreide informatie, onder andere over de eisen die aan het contract worden gesteld.
Eisen algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden van een kinderopvangorganisatie, moeten minimaal voldoen aan de eisen voor algemene voorwaarden die de wetgever heeft vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek 6. Artikel 236 en 237 bevatten de zwarte en grijze lijst waarin wordt uitgelegd welke voorwaarden onredelijk bezwarend (zwarte lijst) of mogelijk onredelijk bezwarend (grijze lijst) zijn.
Wennen voor of na ingang van het contract?
Wennen zonder ondertekende schriftelijke opvangovereenkomst (contract) is niet mogelijk. Maar een kind kan wel komen wennen voorafgaand aan de ingangsdatum van de volledige opvang conform het contract.
Bijvoorbeeld: Ouders ondertekenen een contract d.d. 1 maart. De wenperiode is van 1 t/m 31 maart. In de regel strekt een wenperiode zich uit over enkele dagen of langer en wordt de wentijd per dag steeds wat langer. De volledige opvang conform het contract start per 1 april.
In de Wet kinderopvang zijn geen speciale regels omtrent het wennen opgenomen. We raden daarom aan afspraken te maken over het wennen en deze afspraken vast te leggen in het contract. Zowel afspraken over de dagen waarop een kind komt wennen en de opbouw van de wentijd als over de eventuele bijbehorende kosten. Er kan bijvoorbeeld eenmalig een vast bedrag berekend worden als een soort ‘wentarief’. Of ouders betalen de uurprijs uit het contract voor enkel die uren dat hun kind daadwerkelijk is komen wennen. Voor deze uren kan dan kinderopvangtoeslag worden aangevraagd als (de) ouder(s) aan de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag voldoe(t/n).
Tot slot is het goed om te weten dat ook voor het wennen de algemene kwaliteitsregels uit de Wet kinderopvang van kracht blijven. Zo telt een nieuw wen-kind mee voor de beroepskracht-kindratio (bkr) op de groep en mag de maximale groepsgrootte niet worden overschreden.
Lees meer: opvang kiezen