Veel gestelde vragen over opvang kiezen

Klik hier voor meer informatie over opvang kiezen

  • Tips om voor het vinden van een plek voor je kind op de kinderopvang in de tijd van lange wachtlijsten door personeelstekort.

    Begin op tijd met zoeken: Als je weet dat je in de toekomst kinderopvang nodig zult hebben, start dan zo vroeg mogelijk met je zoektocht én met het inschrijven van je kindje. Dit kan al tijdens de zwangerschap.

    Breng meerdere opties in kaart: Verken verschillende kinderopvanglocaties in je omgeving. Schrijf je kind(eren) in op meerdere locaties. Hiermee vergroot je de kansen op het vinden van een geschikte plek. In het Landelijk Register Kinderopvang kun je zoeken op postcode voor opvanglocaties bij jou in de buurt. Je vindt in dit register ook de inspectierapporten van de GGD.

    Wachtlijst: Vraag bij de kinderopvangorganisatie na hoe het plaatsingsbeleid eruit ziet. Zo weet je beter wat je kansen op een plek zijn. Kinderopvang kan bijvoorbeeld een voorrangsregeling hebben voor broertjes en zusjes.

    Vraag meer dagen aan: Als het mogelijk is, overweeg dan om je werktijden aan te passen of een andere regeling te treffen. Hierdoor ben je meer flexibel om een aanbod van de opvangorganisatie te kunnen accepteren. Woensdag en vrijdag zijn de dagen die vaak een kortere wachtlijst hebben.

    Netwerk met andere ouders: Praat met andere ouders in je omgeving en vraag naar hun ervaringen met kinderopvang. Zij kunnen je tips geven over opvanglocaties met kortere wachtlijsten.

    Blijf in contact met de kinderopvangorganisatie: Als je op een wachtlijst staat, blijf dan in contact met de kinderopvangorganisatie om je interesse te tonen. Wachtlijsten kunnen veranderen, dus blijf regelmatig controleren of er plaatsen beschikbaar zijn gekomen.

    Tijdelijke oplossingen: Overweeg in de tussentijd tijdelijke oplossingen, zoals het vragen van hulp aan familie of vrienden.

  • Wat is en voor wie is voor- en vroegschoolse educatie (VVE)?

    Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is erop gericht om ontwikkelingsachterstanden bij kinderen in de leeftijd van twee tot zes jaar te voorkomen of te verminderen. Dit gebeurt door kinderen spelenderwijs te laten leren. Door speciaal hiervoor ontwikkelde programma’s aan te bieden in de thuissituatie, op het kinderdagverblijf, de peuteropvang of op school krijgen kinderen een extra steuntje in de rug. Kinderen die hiervoor in aanmerking komen krijgen over het algemeen een indicatie van het consultatiebureau. De gemeente komen ouders tegemoet in de kosten.

    Lees meer over VVE
  •