Kinderopvang kiezen
Als je weet dat je in de toekomst kinderopvang nodig hebt, start dan zo vroeg mogelijk met je zoektocht.
We geven een aantal tips die je kunnen helpen:
1. Welke soort kinderopvang heb je nodig?
De eerste stap in de oriëntatie van kinderopvang: welke soorten zijn er en welke past het beste bij jouw situatie? Zie onderstaande lijst met soorten kinderopvang. Klik aan en lees verder.
Lees ook dit artikel uit de Volkskrant: Hoe kies je een kinderdagverblijf? - 9 juni 2022
2. Is er kinderopvang in de buurt?
In het Landelijk Register Kinderopvang kun je zoeken op postcode voor opvanglocaties bij jou in de buurt. Bekijk de websites en plan rondleidingen bij de organisaties die jou aanspreken.
Elke formele kinderopvanglocatie moet voldoen aan de eisen uit de Wet kinderopvang. De gemeente is verantwoordelijk voor alle kinderopvang binnen de Gemeente. De GGD, ook wel de toezichthouder genoemd, voert minimaal één keer per jaar een inspectie uit en controleert of de kinderopvang aan de minimale kwaliteitseisen voldoet. De toezichthouder schrijft over elk inspectiebezoek een rapport. Deze rapporten worden op de website van het Landelijk Register Kinderopvang geplaatst.
3. Waar let je op tijdens een rondleiding?
Bekijk de locatie en de ruimtes goed. Is er genoeg ruimte voor de kinderen? Waar slapen de allerkleinsten? Heerst er een prettige sfeer? Vind je het er schoon en netjes uitzien?
Je kunt tijdens de rondleiding een aantal vragen stellen over bijvoorbeeld:
- De samenstelling van de groepen. Hoeveel kinderen zijn er per dag? Bestaat de groep uit allemaal kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd of zijn het verschillende leeftijden door elkaar?
- Welk dagritme houden zij aan voor baby’s? Hoe ziet de dag eruit voor de peuters? Of de middag voor schoolgaande kinderen?
- Welke pedagogische visie heeft de organisatie? Sluit deze aan op jouw idee van opvoeden?
- De openingstijden van de kinderopvang.
- Wat is het voedingsbeleid en hoe gaan de medewerkers om met allergieën?
4. Wat zijn de kosten?
Het is goed om van te voren te weten wat je ongeveer gaat betalen per maand. De kosten verschillen per kinderopvang. De tarieven zijn op de website van de kinderopvangorganisatie terug te vinden. De prijs van het kinderdagverblijf is vaak hoger per uur dan de naschoolse opvang. De kosten van gastouderopvang zijn per uur meestal lager dan andere vormen van kinderopvang.
Check ook wat er bij deze kosten zit inbegrepen, bijvoorbeeld warme maaltijden, babyvoeding en luiers.
Voor kinderopvang die voldoet aan de eisen van de wet kan kinderopvangtoeslag aangevraagd worden. Wil je weten of jij ook recht hebt op kinderopvangtoeslag? Bekijk dan onze checklist. Lees hier meer over de voorwaarden en over de app Toolkit Kinderopvangtoeslag.
5. Wat is het aanbod?
Bekijk welke contracten er door de kinderopvangorganisatie wordt aangeboden. Vaak zijn er verschillende contracten gebaseerd op het aantal weken in het jaar. Bijvoorbeeld 40 weken of 51 weken contracten. Inclusief of exclusief schoolvakantie weken.
Soms worden flexibele contracten aangeboden. Ga goed na wat je nodig hebt qua opvangdagen en tijden.
Let op! Op dit moment zijn er lange wachtlijsten bij kinderopvangorganisaties. Hoe ga je daarmee om? Wij geven hier een aantal belangrijke tips.
Op onze website is meer te vinden over kinderopvang, bijvoorbeeld taken van de oudercommissie