Veilig slapen op de kinderopvang

Wanneer je baby start bij de kinderopvang heeft het meestal nog veel slaap nodig. Slaap is een basisbehoefte en nodig voor een gezonde geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Het is zowel in een kinderdagverblijf als bij een gastouder belangrijk om aandacht te (blijven) besteden aan goed én veilig slapen. Op deze themapagina staat relevante informatie voor ouders over het slapen op de kinderopvang.

Voorbereiding op slapen op de kinderopvang

Ouders spelen een belangrijke rol bij de voorbereidingen van het slapen van hun kindje op de kinderopvang. 

Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen kan er voor een baby die nog heel klein is in de eerste periode een (veilig) ledikantje op de groep staan. Zo kan de baby de eerste weken rustig wennen aan alle geluiden, geuren en prikkels. Ook houdt de pedagogisch medewerker makkelijker zicht op de slapende baby. Vraag na hoe dat is georganiseerd bij jou op de kinderopvang.

Vraag na hoe de kinderopvang omgaat met het (langdurig) huilen van baby’s en jonge kinderen rond het slapen. Een kort inslaap huiltje is niet schadelijk voor baby’s, maar langdurig (alleen) huilen is erg stressvol voor baby’s.

Tijdens het intake gesprek krijg je als (nieuwe) ouders vaak heel veel informatie. Plan daarom een tweede gesprek in na een korte periode om te bespreken hoe het gaat op de opvang. Ook voor een medewerker is dat waardevol, zo kan er nog beter worden afgestemd met elkaar.

Blijf goed in contact met de kinderopvang over het slaappatroon van je kind. Monitor dit samen met de kinderopvang, bespreek regelmatig de veranderingen en laat deze vastleggen, zodat iedereen op de hoogte is (ook invalkrachten en stagiaires op de groep). 

Meer informatie over Slaappatronen, Veilig slapen beleid, Intakegesprek en wenafspraken, Veilige slaapkamer, Buiten slapen, Ritme en rituelen, Preventie wiegendood op de pagina Meer informatie over Veilig Slapen op de Kinderopvang.

Rol van de oudercommissie
De kinderopvangorganisatie heeft een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid. Als onderdeel van dat beleid moet er een actueel Veilig Slapen beleid zijn opgesteld. De oudercommissie heeft adviesrecht op dit beleid.

Tips voor de oudercommissie:

  • Het uitgangspunt voor de kinderopvangorganisatie is om in het Veilig Slapen beleid de inhoud van het model-protocol Veilig slapen in de kinderopvang (VeiligheidNL) op te nemen.
  • Heeft jouw organisatie en/of locatie géén beleid voor Veilig Slapen? Je kunt als oudercommissie ongevraagd advies geven en zo de organisatie wijzen op het belang van een goed beleid, voldoende kennis en juist handelen in de praktijk.
  • Kennis en aandacht voor wiegendood is in sommige kinderopvang organisaties onvoldoende aanwezig waardoor kinderen in een kritische ontwikkelingsperiode (2-4 maanden), die blootstaan aan stressfactoren onnodig grote risico’s lopen. Ga als oudercommissie na hoe deze specifieke kennis en kunde is geborgd.
  • Het is belangrijk dat iedereen die op de babygroep werkt voldoende kennis heeft van het Veilig Slapen beleid en daarnaar handelt. Ook invalkrachten en stagiaires.
Meer informatie over Veilig Slapen op de Kinderopvang

Terug naar de overzichtspagina Veiligheid en Gezondheid