Ook Rutte benadrukt belang van hele schooldagen voor bso

Vanavond, 6 mei heeft premier Rutte tijdens zijn persconferentie er nogmaals op gewezen dat een goede samenwerking tussen school en bso bij de heropening van school en kinderopvang vanaf 11 mei van groot belang is.

Premier Rutte zei: "Per 11 mei gaan zoals aangekondigd de basisscholen en kinderopvang gedeeltelijk weer open. De voorbereidingen lopen goed. ... Ik wil hier nogmaals benadrukken dat leeerlingen het beste hele dagen naar school kunnen en niet een dagdeel. Halve dagen leiden tot meer vervoersbewegingen en er kunnen problemen ontstaan bij de buitenschoolse opvang."

Nu ruim 1,5 week geleden, op donderdag 24 april, heeft BOinK samen met BK en BMK ook al gewezen op het belang van hele dagen onderwijs omdat alleen dan de bso naadloos op de schooltijden kan aansluiten. Hierin spraken wij onze zorgen uit over de problemen die werkende ouders zouden ondervinden wanneer hun school kiest voor halve schooldagen. Veel ouders kunnen werk en kinderen alleen combineren door gebruik te maken van de bso. Met name veel jonge kinderen -tussen de 4 en 8 jaar- maken hiervan gebruik. Lees hier het persbericht van 24 april. Verschillende media hebben vervolgens aandacht besteed aan dit probleem. Afgelopen vrijdag, 1 mei, meldde de NOS na een onderzoek onder ongeveer 10% van de schooldirecteuren, dat de overgrote meerderheid van de scholen vanaf 11 mei voor hele dagen onderwijs kiest.

Opdracht kabinet

Dat was goed nieuws maar toch blijkt in praktijk dat het ingewikkeld is om de schooltijden en de opening van de bso goed op elkaar af te stemmen. De bso heeft nu eenmaal van het kabinet de opdracht gekregen alleen op de reguliere openingstijden én alleen voor kinderen die die dag naar school gaan, haar deuren te openen. Daarmee lijkt het voor de bso niet altijd mogelijk om bij de keuze van de school aan te sluiten.

Inspectie onderwijs

BOinK adviseert ouders om zich goed te laten informeren of er in het geval van hun kind sprake is van een goede afstemming tussen de sluitingstijd van de school en openingstijd van de bso. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn adviseren we ouders nadrukkelijk hun school te vragen hoe zij in de periode tussen de sluiting van de school en opening van de bso, de opvang geregeld hebben. De inspectie van het onderwijs ziet hier ook op toe en wanneer ouders er echt niet uit komen met de school hebben zij de mogelijkheid dit te melden bij de inspectie van het onderwijs.

Gerust hart

Nu school en bso weer gedeeltelijk open gaan kunnen ouders zich weer met een gerust hart op hun werk concentreren. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat wanneer de bso níet kan aansluiten op de schooltijden, de opvang voor hun kinderen in de tussenliggende tijd toch goed geregeld is.

Lees ook: faq openstelling kinderopvang vanaf 11 mei

Meer over corona en kinderopvang