FNV roept 8 juli uit tot landelijke stakingsdag kinderopvang

De eerste stakingsdag van medewerkers in de kinderopvang uit Noord-Holland en het zuiden van Flevoland gaat door op 1 juli in Amsterdam. Een week later, op 8 juli volgt direct een landelijke stakingsdag in Utrecht. Dat laat FNV weten. In dit artikel leest u of u moet betalen als er wordt gestaakt. En wat BOinK van de stakingen vindt.

Bericht van FNV:

De FNV-leden werkzaam in de kinderopvang zijn woest op het slechte cao-akkoord dat gisteren is getekend met kleinere vakbond CNV. Hierin staan geen verbeteringen voor de aanpak van de hoge werkdruk op korte termijn. Ze willen daarom na 1 juli direct opschalen naar een landelijke stakingsdag in plaats van de eerder aangekondigde estafettestakingen.

De overige stakingsdagen in de andere provincies komen hierdoor te vervallen. Medewerkers uit de kinderopvang, buitenschoolse opvang en de voor- en vroegschoolse educatie (vve) die zich daar al voor hadden ingeschreven, kunnen nu meedoen aan de landelijke stakingsdag op 8 juli. Medewerkers die nog mee willen doen aan de staking, kunnen zich nog tot en met 28 juni inschrijven, ongeacht of zij lid zijn van de FNV.   

Debbie van Leiden, FNV-bestuurder cao Kinderopvang: ‘Een cao met een loonsverhoging van 3% klinkt mooi, maar de voornaamste reden waarom er gestaakt wordt, is omdat er in het ondertekende cao-akkoord geen oplossingen staan voor de werkdruk op korte termijn. Er wordt alleen verwezen naar lange termijn oplossingen vanuit de politiek. Dit kan jaren duren, terwijl een deel van die werkdrukproblemen niet eens in Den Haag kunnen worden opgelost. Denk aan de jaarurensystematiek en de beschikbaarheidsdag. Deze zijn in de cao geregeld en daar zijn en blijven de werkgevers zelf verantwoordelijk voor. Zij moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen en het niet afschuiven op Den Haag en gaan zitten afwachten. De FNV laat zich niet voor het karretje van de werkgevers spannen.’

Bron: FNV


Betalen als er wordt gestaakt?

Als uw kind niet naar de kinderopvang kan omdat de pedagogisch medewerker(s) staken, hoeft u waarschijnlijk niet te betalen voor de opvang. Over een soortgelijk situatie (er werd geen opvang geboden, ookal kon de organisatie daar niets aan doen) deed de Geschillencommissie laatst een uitspraak waarbij de ouder gelijk kreeg.
Let op: voor uren die u niet betaalt heeft u ook geen recht op kinderopvangtoeslag. Geef de wijziging (minder uren) door aan de Belastingdienst, zodat u later geen toeslag hoeft terug te betalen. Een wijziging doorgeven kan via mijntoeslagen.nl of via de kinderopvangtoeslag app van de Belastingdienst.


Wat vindt BOinK van de staking?

Voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK, de landelijke belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang, vindt het vervelend dat de overeenkomst niet met beide vakbonden is gesloten. "Het is een beetje verwarrend, omdat er nu met één vakbond een akkoord is. De FNV is daar duidelijk niet tevreden mee en wil toch gaan staken. Het is heel lastig voor ons om inzicht te krijgen in hoeverre die stakingsoproep gevolgd zal worden."

Jellesma had liever helemaal geen staking gehad, omdat het neerleggen van het werk zijn weerslag zal hebben op de ouders en kinderen. "Ik vind het vooral jammer, omdat we na een heel onrustig jaar waarin ouders thuis vaak werk en de zorg voor jonge kinderen moesten combineren, dat nu we net weer een beetje op gang zijn gekomen er een stakingsdag volgt. Dat hadden we liever niet gehad."

Begrip voor staking
Aan de andere kant begrijpt hij ook wel dat er zorgen zijn over de hoge werkdruk in de kinderopvang en er actie nodig is. Volgens hem is er ook veel steun van ouders voor de medewerkers van de kinderopvang en het belang.

"De pedagogische medewerkers mogen wat ons betreft best wat zelfbewuster naar buiten treden", zegt Jellesma. "Ze doen heel belangrijk werk. Het is veel meer dan alleen met het oppassen op kinderen. Ook in bepaalde delen van Fryslân krijgen kinderen ook niet altijd de grootste kansen en de kinderopvang kan ontzettend helpen om kinderen een goede start op school te laten maken."

Bron: Omrop Fryslân

 

Lees ook: SER-advies: Maak kinderopvang toegankelijk, betaalbaar en eenvoudig