Besmettingscijfers laten zien dat het verantwoord is bso weer voor alle kinderen te openen

BOinK is de afgelopen week platgebeld door ouders, oudercommissies en aanbieders van bso, die niet begrijpen dat er bij de laatste persconferentie met geen woord werd gerept over het heropenen van de bso.

Al sinds het begin van dit jaar dringt BOinK er voortdurend op aan om specifiek onderzoek te doen naar besmettingen onder kinderen op de noodopvang van de bso. Dan is het mogelijk om op basis van cijfers een besluit te nemen over het openen van de bso voor alle kinderen. Nu, acht weken later, wordt behoefte aan het openen van de bso voor alle kinderen steeds groter. De rek is er bij veel ouders al lang uit en steeds meer ouders moeten weer buitenshuis aan het werk, zoals de ouders met een contactberoep, waardoor ook bij deze ouders problemen ontstaan als het gaat om de opvang van hun kind.

De basisscholen en kinderdagverblijven zijn inmiddels weer een paar weken open. Uit testen blijkt dat slechts een klein percentage van de kinderen besmet raakt. De besmettingscijfers bij de basisscholen en bso blijven onverminderd laag.

In de noodopvang op de bso loopt de bezetting vaak op tot boven de 50% en worden ook kinderen van verschillende scholen en klassen op één locatie en in één groepsruimte opgevangen. Maar zijn er geen aanwijzingen dat dit extra besmettingen tot gevolg heeft. Daarom pleit BOinK ervoor de bso weer volledig te openen: voor alle kinderen. Dan kan in veel gezinnen de stress afnemen en rust terugkeren. En dat is beter voor de mentale en lichamelijke gesteldheid van ouders en kinderen.

Luister ook naar de uitleg van BOinK voorzitter Gjalt Jellesma op Radio 1 (13 maart, 8.05 uur)

 

BOinK baseert zich op cijfers van het RIVM. Op hun website staat:

Medewerkers scholen en kinderopvang
Vanaf 30 november 2020 tot en met 7 maart 2021 zijn ruim 229.400 mensen die werkzaam zijn in het onderwijs of de kinderopvang getest. Van deze testen was 8,1% positief. Dit percentage is lager dan het totaal van 11,5% bij de ruim 3,6 miljoen volwassenen getest in de teststraten in deze periode.

De afgelopen week (1 t/m 7 maart 2021) zijn er 22.467 mensen die werkzaam zijn in het onderwijs of de kinderopvang getest. Van deze testen was 4,5% positief. Dit percentage is lager dan het totaal van 8,3% bij de 287.443 volwassenen getest in de teststraten de afgelopen week. 

Bron: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen dd 15 maart 2021.

 

Minister Koolmees, houd meer rekening met impact op kinderen en ouders

Vrijdag 5 maart jl. hebben we met de Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, FNV Zorg & Welzijn en Stichting voor Werkende Ouders een brief aan minister Wouter Koolmees (SZW) gestuurd. Hierin hebben we onze zorgen geuit over de manier waarop de coronarichtlijnen worden opgesteld voor de kinderopvang. We pleiten in de brief voor een betere balans tussen medische noodzakelijke maatregelen en de praktische haalbaarheid, waarbij in een eerder stadium van de besluitvorming oog moet zijn voor de gevolgen van de maatregelen voor kinderen. Hierbij moet zwaarder worden meegewogen welke impact de maatregelen hebben op de mentale gezondheid en ontwikkeling van kinderen, maar ook de impact van stress en zorgen bij hun ouders én de pedagogisch medewerkers die de kinderen begeleiden. Ook zijn we hier op maandag 8 maart over in gesprek gegaan met de minister.

Download de brief aan minister Koolmees

Lees ook: Opvang doorbetalen bij quarantaine kind of sluiting opvang?

Meer over corona en kinderopvang (o.a. noodopvang, compensatieregeling, beslisboom kind wel of niet naar de opvang)