Wijziging van contracten en algemene voorwaarden
Het kan voorkomen dat de kinderopvangorganisatie (eenzijdig) een contract of algemene voorwaarden wil wijzigen. Dit is echter NIET toegestaan. Kinderopvang ondernemers mogen alleen de uurtarieven eenzijdig aanpassen.
Voor alle andere wijzigingen is een schriftelijk akkoord van ouders nodig. Zo staat dit ook beschreven in de ‘Algemene Voorwaarden bso, dagopvang en gastouderopvang’. Deze voorwaarden zijn verplicht voor leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK).
Bezwaarmogelijkheden voor ouders
Een kinderopvangorganisatie mag géén eenzijdige wijzigingen doorvoeren in het tussen de ouder en de kinderopvangorganisatie overeengekomen contract. Een uitzondering hierop is de wijziging van de prijs, hiervoor is geen toestemming van de ouder nodig. Voert de kinderopvangorganisatie toch een eenzijdige wijziging door dan kan de ouder de volgende stappen ondernemen:
Stap 1:
Ouders kunnen hun bezwaar kenbaar maken tegen een eenzijdige contractwijziging binnen de organisatie en hierover in gesprek gaan.
Stap 2:
Heeft stap 1 geen of onvoldoende resultaat, dan kan een ouder een formele klacht indienen conform de interne klachtenregeling van de kinderopvangorganisatie. Iedere kinderopvangorganisatie is verplicht tot het hebben van een klachtenregeling.
Stap 3:
Komt een interne klachtenprocedure niet tegemoet aan het bezwaar van de ouder dan kan de ouder contact opnemen met het Klachtenloket Kinderopvang. Dit loket geeft advies en informatie en kan indien passend bemiddelen tussen ouders en kinderopvangorganisatie.
Stap 4:
Mocht de klacht van ouders hiermee niet zijn opgelost dan kan de ouder de klacht indienen bij de geschillencommissie kinderopvang. De uitspraak van de geschillencommissie is bindend voor ouders én houders.
Is je huidige contract stopgezet door de ondernemer? Dan kom je in aanmerking voor de verkorte procedure bij de geschillencommissie.
De rol van de oudercommissie
- Informeer de oudercommissie, zodat zij deze boodschap breed kunnen verspreiden onder alle ouders van de locatie, hun formele achterban. Communicatie tussen de oudercommissie en haar achterban mag niet door de opvang tegengehouden en/of gecensureerd worden.
- De houder moet bij een voorgenomen tariefwijziging altijd de oudercommissie om advies vragen. De oc heeft adviesrecht op tarieven en openingstijden. Wanneer de houder het aanbod waar het gaat om tarieven en openingstijden wil wijzigen, kan die wijziging pas worden doorgevoerd nadat de oudercommissie het adviestraject heeft afgerond. Ouders kunnen hun klacht kenbaar maken bij de oudercommissie, maar deze kan geen rol spelen bij de klachtenprocedure inzake de overeenkomst tussen de individuele ouder en kinderopvangorganisatie.
Update: persbericht ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Meer duidelijkheid over sluitingen en openingstijden kinderopvang