Geschillencommissie oordeelt over ‘hittesluitingen’ in juli 2022

Kortgeleden heeft de Geschillencommissie Kinderopvang een bindende uitspraak gedaan over de zogenoemde ‘hittesluitingen’ in juli 2022. Een grote landelijke opvangorganisatie informeerde toen op vrijdagavond aan ouders dat al hun locaties op de eerstvolgende maandag- en dinsdagmiddag zouden sluiten vanwege de verwachte hoge temperaturen. Ook zou de ondernemer ouders niet compenseren omdat er volgens hem sprake was van overmacht. BOinK schreef er toen dit nieuwsbericht over.

Een van de lokale oudercommissies is naar de Geschillencommissie gestapt omdat de ondernemer haar niet om advies gevraagd had over de voorgenomen sluiting. Zou de ondernemer dit wel gedaan hebben, dan had de oudercommissie geadviseerd om de ouders voor de niet geleverde opvanguren te compenseren en om niet over te gaan tot (landelijke) sluiting van alle locaties van de ondernemer, maar om de noodzaak tot sluiting te beoordelen per locatie. De oudercommissie is in het gelijk gesteld.

Deze sluiting is een situatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en openingstijden. Daarom moet de ondernemer een besluit daarover eerst voor advies aan de oudercommissie voorleggen. Nu dat niet is gebeurd, heeft de ondernemer in strijd met de Wet (artikel 1.60) gehandeld. Daarnaast oordeelt de Geschillencommissie dat er in dit geval géén sprake is van overmacht: de hitte was voorzienbaar dus de ondernemer is tekort geschoten in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen.

Lees hier meer over de uitspraak van de Geschillencommissie.

Update: Recent is er ook een uitspraak van de zitting van ouders gedaan: Ouders hebben betaald voor een dienst, die door de kinderopvangorganisatie niet is geleverd. De ondernemer moet daarom de kosten voor de niet-genoten opvanguren aan de consument terugbetalen. Lees de uitspraak hier!

 

Toekomstbestendigheid kinderopvang bij hitte
Het was niet alleen deze organisatie die besloot om op die hete dagen in juli 2022 de deuren vroeg te sluiten om medewerkers en kinderen te beschermen tegen de hitte. Meerdere organisaties hebben dit besluit genomen, veelal ad hoc. Hierbij zijn oudercommissies door de ene organisatie wel en door de andere niet om advies gevraagd. En ook de compensatie aan ouders voor de gemiste opvanguren werd door de ene organisatie wel en door de andere niet gecompenseerd.

Terwijl het inmiddels algemeen bekend is dat de zomers steeds warmer worden, met periodes van extreme hitte. Het mag van alle kinderopvangondernemers worden verwacht dat zij beschikken over een goed, volledig hitteprotocol waarin is vermeld of, en zo ja welke, voorzieningen en maatregelen genomen zijn/moeten worden om bij extreme hitte een verantwoorde en veilige werkomgeving voor medewerkers, c.q. opvangplek voor kinderen te garanderen. Zo oordeelt ook de Geschillencommissie. Het moet daarin ook voor alle betrokkenen - de ouders, de oudercommissie, de ondernemer en de medewerkers - duidelijk zijn onder welke (extreme) weersomstandigheden niet meer van de ondernemer mag worden verlangd de kinderopvanglocatie geheel of ten dele open te houden.

Advies aan oudercommissies
Ga nú vast samen met je opvanglocatie aan de slag om een goed hitteprotocol in elkaar te zetten. Er is nu nog voldoende tijd om hierover in gesprek te gaan en zaken af te stemmen. De oudercommissie heeft de gelegenheid om een goede achterban raadpleging te doen en gedegen advies uit te brengen. De organisatie om personeel te betrekken bij de locatie-specifieke plannen, de nodige maatregelen te treffen en alles goed te communiceren naar ouders en medewerkers.

 

Adviezen aan ouders

  1. Informeer je oudercommissie of neem zelf initiatief - Attendeer je oudercommissie op dit artikel en bijbehorende uitspraak. Is er bij jouw opvanglocatie geen oudercommissie? Kijk dan of het mogelijk is om zelf als ouder(s) via Alternatieve Ouderraadpleging mee te denken over het hitteprotocol.
  1. Was jouw opvang ook gesloten en ben je niet gecompenseerd? Ga het gesprek aan!

De Geschillencommissie is niet bevoegd om een oordeel te geven over het verzoek van de oudercommissie om ouders met gemiste opvanguren door de hittesluitingen alsnog te compenseren. Dit komt omdat de oudercommissie als adviesorgaan daar zelf geen direct belang bij heeft. De Geschillencommissie geeft hierover echter wel een duidelijke overweging mee, waarna haar conclusie luidt:

“Met dit besluit heeft de ondernemer de ouders verrast, waardoor het zeer wel aannemelijk geacht moet worden dat zij in die korte tijd geen vervangende kinderopvang hebben kunnen regelen. Dit leidt tot de slotsom dat de ondernemer op dit punt jegens de ouders, die het betreft, tekort is geschoten in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen.”

Heeft jouw organisatie dus ook kort van tevoren besloten de opvang te sluiten en wil je als ouder alsnog aanspraak maken op compensatie voor de gemiste opvanguren? Geef dit dan aan bij je opvangorganisatie door een formele interne klacht in te dienen volgens hun eigen klachtenregeling. Verwijs hierbij naar de uitspraak van de Geschillencommissie. Geeft de organisatie geen gehoor aan je verzoek, dan kun je als individuele ouder vervolgens een geschil indienen bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Omdat situaties en omstandigheden per organisatie verschillen, valt er niet met zekerheid te zeggen of de Geschillencommissie zal oordelen dat de betreffende ondernemer ouders moet compenseren. Maar bovenstaande reactie is zeker richtinggevend.

Worden ouders wel alsnog gecompenseerd, pas je uren dan aan in MijnToeslagen.nl om te voorkomen dat je onterecht ontvangen kinderopvangtoeslag moet terugbetalen.

Lees hier ook nieuwsbericht AD 20 februari 2023: Wordt het weer heet deze zomer dan is één ding helder: kinderopvang kan deuren niet zomaar sluiten

 

Lees hier de volledige uitspraak