Bso heropent maandag 10 januari 2022
Het kabinet heeft besloten dat vanaf maandag 10 januari 2022 de buitenschoolse opvang (bso) weer volledig open gaat.
Bso open
Vanaf maandag 10 januari 2022 is de buitenschoolse opvang (bso), net als scholen in het primair en voortgezet onderwijs, weer open. Tot 10 januari is er uitsluitend noodopvang voor kinderen in een kwetsbare positie en kinderen van ouders met een cruciaal beroep. De hele dagopvang (0-4 jaar) en gastouderopvang (0-12 jaar) zijn tijdens deze lockdown nooit gesloten geweest.
Maatregelen kinderopvangorganisatie of gastouder
Wel blijft er in de bso (4-12 jaar), hele dagopvang (0-4 jaar) en gastouderopvang (0-12 jaar) sprake van aanvullende maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. In het protocol Kinderopvang staat welke maatregelen medewerkers en gastouders moeten nemen. Bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid en hygiëne. Het protocol voor de kinderopvang wordt regelmatig aangepast aan nieuwe ontwikkelingen of inzichten. Daarnaast heeft het RIVM een Generiek Kader kinderopvang ontwikkeld met voorstellen hoe kinderopvangorganisaties en scholen de verspreidingsrisico’s nog verder kunnen inperken.
Protocol
Deze week zal er een nieuw protocol gepubliceerd worden, inclusief eventuele wijzigingen die voortkomen uit het OMT-advies van 3 januari. Op 14 januari aanstaande is het volgende weegmoment voor eventuele nieuwe maatregelen.
Tegemoetkoming van de eigen bijdrage
Alle ouders die een contract hebben voor de bso en hun factuur tijdens de sluiting volledig door zijn blijven betalen, ontvangen voor de periode 21 december 2021 tot 10 januari 2022 een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Dit geldt óók voor ouders die gebruik moesten maken van de noodopvang. De tegemoetkoming is vergelijkbaar met de tegemoetkomingen van de vorige sluitingsperiodes. Wij roepen ouders op om te controleren of hun gegevens goed staan ingevuld bij de Belastingdienst. Gelukkig heeft SZW besloten tot een herziening van de vorige compensatieregelingen (TTKO), waardoor ouders die in eerste instantie (gedeeltelijk) buiten de boot vielen, nu waarschijnlijk toch compensatie over de voorgaande periode kunnen ontvangen. Bij veel bso’s is de uurprijs hoger dan het maximaal door de overheid te vergoeden uurtarief. Wij adviseren ouders en oudercommissies te vragen wanneer hun bso-aanbieder hier zelf niets over laten weten, hoe en wanneer zij dit zogenaamde bovenwettelijke deel aan de ouders gaan terugbetalen. Wij wijzen in dit verband ook op de gezamenlijke oproep van de twee werkgeversorganisaties in de kinderopvang (BK en BMK) en BOinK om het bovenwettelijke deel terug te betalen.
De hele dagopvang (0-4 jaar) en gastouderopvang (0-12 jaar) zijn open gebleven. Daarom geldt de tegemoetkoming niet voor ouders die voor hun gebruik maken van de gastouderopvang (0-12 jaar) of van hele dagopvang (0-4 jaar).
Zie hier het bericht van Rijksoverheid