Ouders uit spagaat dankzij openstelling scholen en kinderopvang vanaf 8 juni

Vanavond liet Premier Rutte weten tijdens de persconferentie van het kabinet, dat het basisonderwijs en kinderopvang vanaf 8 juni weer volledig opengaan. Dit betekent dat scholen en buitenschoolse opvang (bso) vanaf die datum volgens hun gebruikelijke openingstijden open zijn. Branchepartijen (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en Brancheorganisatie Kinderopvang) zijn opgelucht dat het kabinet gekozen heeft voor duidelijkheid voor ouders, kinderopvang en scholen door één datum te geven waarop scholen en kinderopvang weer volledig opengaan. Het gepuzzel voor ouders en kinderopvang om de roosters aan te laten sluiten op scholen is hiermee van de baan.

Logo's BK, BOinK, BMK

De premier richtte zich tijdens de persconferantie ook direct tot jongeren, om hen te bedanken voor de inspanning die zij plegen. Hij riep jongeren op om mee te denken over de corona-aanpak. Een geweldig gebaar van onze Minister President.

Kinderen kunnen vanaf 8 juni weer een hele dag naar school en bso’s kunnen hierdoor net als voor de sluiting van kinderopvang en onderwijs, aansluiten op de tijden van de scholen. Het kabinet faciliteert hiermee alle werkende ouders die gebaat zijn bij duidelijkheid; een volledige werkdag zonder de spagaat waarin arbeid, zorg en thuisonderwijs moet worden gecombineerd. Zeker gezien de aangekondigde versoepelingen van het kabinet om vanaf begin juni veel sectoren weer te laten starten, is een gelijktijdig en voor 100% opengaan van onderwijs en kinderopvang, een voorwaarde.

Lees ook het bericht van de Rijksoverheid over de volledige opening van de bso en de noodopvang na 8 juni. Premier Rutte gaf aan dat de komende dagen meer duidelijkheid wordt gegeven over de openstelling.

Vergoeding eigen bijdrage ouders

Tot het moment van volledig opengaan van de scholen en de bso, loopt de compensatieregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door. Deze regeling zorgt ervoor dat de overheid de eigen bijdrage van ouders vergoedt. Ouders ontvangen dus een compensatie over de periode 16 maart - 7 juni.

Lees ook: veelgestelde vragen compensatieregeling

Lees ook: veelgestelde vragen heropening kinderopvang