Onderzoek kwaliteit babyopvang: horizontale groepen beter dan verticale groepen

Rijksoverheid

Welke factoren leveren een bijdrage aan een hogere kwaliteit van de babyopvang in Nederland? Naar deze vraag hebben de onderzoekers van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) afgelopen maanden onderzoek gedaan. Voor baby’s blijken horizontale groepen (kinderen van gelijke leeftijd bij elkaar) goed uit te pakken op verschillende aspecten.

Omdat de reguliere LKK 2020 niet kon plaatsvinden vanwege de beperkingen rondom corona, is ervoor gekozen om een aantal verdiepende analyses te doen op de gegevens die zijn verzameld tussen 2017 en 2019. Uit eerdere metingen kwam naar voren dat de kwaliteit voor baby’s lager is dan voor peuters. Maar wat zien we als er nader wordt ingezoomd op de kwaliteit voor de babyopvang? Het onderzoek Kwaliteit van de babyopvang in Nederland vermeldt het volgende:

“Voor baby’s blijken horizontale groepen goed uit te pakken op verschillende aspecten. Zo is de kwaliteit van de interacties hoger en is de ruimte beter ingericht op de behoeften van deze jonge baby’s. Echter, de kwaliteit van spelmateriaal en het activiteitenaanbod blijkt beter in verticale groepen (kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar). Dit duidt er mogelijk op dat in de inrichting van de ruimte er vooral aandacht is voor veiligheid, maar minder voor het stimuleren van exploratie en de ontwikkeling van baby’s.”

In vergelijking met andere landen, is de kwaliteit van de babyopvang in Nederland gemiddeld hoog. Desondanks roept dit onderzoek de vraag op of verticale groepen wel optimaal tegemoet kunnen komen aan de unieke ontwikkelingsbehoeften van baby’s. Hoewel recente beleidsontwikkelingen zoals de Wet IKK inzetten op kwaliteitsverbetering (o.a. door aanvullende eisen aan scholing van medewerkers en een kleinere beroepskracht-kindratio voor baby’s), is het nog de vraag of dit in de praktijk het gewenste effect zal hebben, zo melden de onderzoekers. Zij geven aan dat het voor kinderopvangorganisaties kostbaarder is om baby’s op te vangen in horizontale groepen. Het is denkbaar dat dit doorgerekend wordt aan ouders via een hogere uurprijs, wat ervoor kan zorgen dat deze vorm van opvang mogelijk niet voor alle ouders toegankelijk is. Een andere consequentie kan zijn dat er meer baby’s worden opgevangen in verticale groepen waarvan duidelijk is dat de geboden kwaliteit lager is.

Download het onderzoeksrapport kwaliteit babyopvang

Meer over de Wet IKK