Avondklok en gastouderopvang

Maakt u gebruik van avond- en/of nachtopvang bij of door een gastouder? Onder voorwaarden mag u of de gastouder tussen 21.00 en 4.30 uur naar buiten, ookal is de avondklok van kracht.

Ouders die in cruciale beroepen werken en voor de opvang van hun kinderen gebruik maken van de gastouderopvang, kunnen tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen (van en naar de gastouder). Zij hebben dan een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘werkgeversverklaring avondklok’ nodig waarmee ze kunnen aantonen dat ze tijdens de avondklok op straat mogen zijn.

Gastouders die voor hun werk naar buiten moeten, moeten u een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ kunnen laten zien. Gastouders kunnen de werkgeversverklaring zelf invullen, zoals dit ook voor zzp’ers geldt.

Oppas

Deze uitzondering geldt niet voor een oppas. Oppassen is geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn. Dat staat bij de veelgestelde vragen over de avondklok op de site van de Rijksoverheid.

 

De avondklok geldt vanaf zaterdag 23 januari. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Meer informatie over de avondklok en de genoemde verklaringen vindt u op de avondklok-themapagina op rijksoverheid.nl.

Meer over corona en kinderopvang