• 1. Wat is het beleid rondom ruildagen?

    Een ruildag, ook wel compensatie dag of ruiltegoed genoemd, betreft een dag waarbij je zelf je kind hebt afgemeld voor de kinderopvang. De meeste kinderopvangorganisaties bieden de mogelijkheid om een niet afgenomen dag te ruilen met een andere dag. Helaas wordt deze service steeds minder haalbaar vanwege personeelstekort, ziekte en werkdruk. Het ruilen van een niet afgenomen dag vanwege vakantie of ziekte van het kind is meestal een service*, je hebt er geen recht op. In een enkel geval zijn ruildagen als onderdeel van het contract of in de algemene voorwaarden opgenomen.

    Tip: check in de (aanvullende) algemene voorwaarden van uw kinderopvangorganisatie welk beleid er rondom het ruilen van dagen wordt gevoerd.

    Het beleid rondom de ruilservice moet voor ouders helder zijn: onder welke voorwaarden en binnen welke termijn kan het ruiltegoed worden ingezet. 
    Veel organisaties bieden ruildagen aan ter compensatie van een sluitingsdag vanuit de kinderopvang zelf. Bijvoorbeeld vanwege personeelstekort of een studiedag. Deze ruildagen zijn echter door personeelstekort nauwelijks in te zetten. BOinK waarschuwt ouders om niet zomaar akkoord te gaan met ruildagen als compensatie voor sluiting. Een sluitingsdag dient te worden gecompenseerd door terugbetaling. Lees hierover meer in dit artikel.

     

    *Lees ook deze uitspraak van de geschillencommissie over de ruildagenservice.

     
  • 2. Welke kosten moeten inzichtelijk worden in de contracten tussen het gastouderbureau en gastouder en vraagouder?

    Vraagouders moeten voordat zij in zee gaan met een gastouderbureau en een gastouder volledig worden geïnformeerd over alle kosten die tussen partijen in rekening worden gebracht m.b.t. het op te vangen kind. Die kosten moeten zichtbaar zijn in één of meer contracten die door het gastouderbureau worden afgesloten met de vraagouder (artikel 11b Regeling Wet kinderopvang).

    Kosten ten aanzien van een cursus hoeven niet in de contracten vermeld te worden. Alleen kosten die in rekening worden gebracht m.b.t. het op te vangen kind dienen in de contracten inzichtelijk te zijn.
    Uitvoeringskosten en kosten van gastouderopvang hoeven niet in gelijke tijdseenheden inzichtelijk gemaakt te worden.

    Veel gastouderbureaus sluiten nog voordat een gastouder is gevonden (bemiddelings)contracten af met vraagouders. In dat geval moeten eventuele kosten die het gastouderbureau in rekening brengt bij de vraagouder, en die pas bekend worden nadat een koppeling tot stand is gebracht tussen de vraagouder en een gastouder, worden vermeld in een na te zenden addendum bij het reeds afgesloten (bemiddelings)contract of in een dan af te sluiten definitief contract met de vraagouder.

  • 3. Mag je een nieuw kind laten wennen voor de ingangsdatum van de opvang?

    In een contract mag je afspraken opnemen inzake het wennen. Bijvoorbeeld: Ouders ondertekenen een contract d.d. 1 maart. De wenperiode is van 1 t/m 31 maart. In de regel strekt een wenperiode zich uit over enkele dagen of langer en wordt de wentijd per dag steeds wat langer opgebouwd. De volledige opvang conform het contract start per 1 april.

  • 4. De kinderopvang rekent BSO uren voordat de school waar mijn kind naartoe gaat uit is, mag dat?

    Ja dat mag. Wanneer op de bso locatie waar je kinderen naar toe gaan ook kinderen van andere scholen worden opgevangen, dan geldt de sluitingstijd van de vroegst sluitende school als openingstijd van de bso. Vanaf dat moment mogen kosten worden doorberekend aan alle ouders, ook als de school van hun kinderen pas later sluit. Het kan dus voorkomen dat een bso uren rekent terwijl je kind dan nog op school zit. Dit is toegestaan. Let er wel op dat er geen voorbereidingstijd in rekening wordt gebracht, voorafgaand aan de openingstijden. Hiervoor hebben ouders namelijk geen recht op toeslag. Wanneer de organisatie toch voorbereidingstijd rekent, dan moet dit duidelijk in het contract vermeld staan. Ook op de factuur moet het duidelijk en apart vermeld zijn. Ouders kunnen er zo voor zorgen dat zij voor deze uren geen toeslag aanvragen.

    Let op! Een kinderopvangorganisatie mag dit niet eenzijdig in lopende contracten wijzigen. Als jouw lopende contract wordt aangepast met de reden dat de opvangorganisatie mag rekenen vanaf de eerstsluitende school, dat moet je als ouder hiermee akkoord gaan en hiervoor tekenen. De uren in je contract worden aangepast, en dit kan niet eenzijdig voor jouw besloten worden. Ben je het niet eens met de aanpassing van uren? Lees op deze pagina wat je kunt doen.

  • 5. In welke groep telt het wen-kind mee voor de BKR als het al wordt opgevangen op het kindercentrum?

    Een kind dat overgaat van de ene naar de andere groep en daar gaat wennen telt mee voor de BKR in zijn  oorspronkelijke groep. Een wen-kind dat een korte tijd went in een andere groep kun je aanmerken als een activiteit en daarom telt het kind niet mee voor de BKR op de wengroep. De plaats voor het kind op de eigen groep moet onbezet blijven zodat het kind te allen tijde kan terugkeren. De tijd in de nieuwe groep moet wel van korte duur zijn.

  • 6. Wat zijn de voorwaarden rondom het wennen bij de kinderopvang?
    • Wennen mag alleen met een schriftelijk ondertekend contract met de kinderopvang.

    • Een nieuw kind telt mee voor de op de groep. Dit is de verhouding tussen het aantal medewerkers en aantal kinderen van een bepaalde leeftijd. Ook mag de maximale groepsgrootte niet overschreden worden. Kortom, er moet ‘ruimte’ zijn op de groep.

    • Als een kind overgaat van de ene naar de andere groep en in de nieuwe groep gaat wennen, dan blijft het kind voor de BKR meetellen bij de oude groep. Het kind moet tijdens wennen namelijk altijd terug kunnen naar de oude groep. De wentijd in de nieuwe groep moet wel van korte duur zijn, dus niet de hele dag.

    • Een kinderopvangorganisatie moet beleid opgesteld hebben over de manier waarop kinderen kunnen wennen. Dit staat in het pedagogisch werkplan. Vraag dit na bij jouw kinderopvang.

    Branchepartijen hebben hierover een notitie met richtlijnen voor houders opgesteld.

    Meer weten over het contract? Bekijk onze pagina contracten en algemene voorwaarden.

  • 7. Mijn gastouder aan huis is ziek, moet ik haar doorbetalen?

    Een gastouder aan huis werkt volgens de Regeling dienstverlening aan huis. De eerste twee contractdagen dat de gastouder ziek is, hoef je als ouder geen loon door te betalen. Dit zijn de zogenaamde ‘wachtdagen’. Is je gastouder na deze 2 wachtdagen nog steeds ziek, dan heeft de gastouder recht op maximaal 6 weken loondoorbetaling. Ouders moeten hun gastouder 70% van de vergoeding die in het contract is afgesproken doorbetalen, of ten minste het wettelijk minimumloon. Na 6 weken ziekzijn vervalt het recht op loondoorbetaling.

    Voorbeeld:
    De gastouder komt volgens contract twee dagen per week aan huis, op maandag en dinsdag. Op andere dagen in de week werkt zij bij andere gezinnen thuis. Nu wordt de gastouder op dinsdag 9 april ziek waardoor zij niet kan komen werken. Ze blijft vervolgens ruim een week lang ziek t/m woensdag 17 april. De twee wachtdagen waarop ouders géén loon hoeven te betalen zijn de dinsdag 9 april waarop de gastouder ziek werd en de eerstvolgende maandag, 15 april. Vanaf dinsdag 16 april moeten ouders 70% van het loon doorbetalen. Wanneer de gastouder vanaf donderdag 18 april weer beter is, hebben ouders in deze situatie dus 1 dag hun gastouder doorbetaald bij ziekte.

  • 8. Wanneer mag een ondernemer annuleringskosten in rekening brengen? En hoeveel?

    Een kinderopvangorganisatie mag kosten in rekening brengen als ouders het contract annuleren voordat de opvang zou plaatsvinden (de aanvangsdatum). Het moet wel in het contract of de algemene voorwaarden beschreven staan; hoe de organisatie mag handelen en welke kosten zij bij annulering berekent.

    Let op! Als je het contract ten minste één maand voor de aanvangsdatum van de opvang annuleert, dan mag de kinderopvangorganisatie hooguit een vergoeding in rekening brengen voor de onkosten die zij voorafgaand aan de aanvangsdatum heeft gemaakt.(*)

    Bij annulering van het contract binnen één maand voor aanvang van de opvang, geldt hetzelfde als bij een opzegging met opzegtermijn: ouders moeten dan één maand aan opvangkosten volgens contract betalen. Er is echter wel een belangrijk verschil tussen het betalen van één maand opvangkosten als gevolg van het annuleren binnen één maand voor aanvangsdatum, of het opzeggen van een lopend contract.

    Over annuleringskosten heb je als ouder namelijk géén recht op kinderopvangtoeslag. Bij annulering binnen een maand, betaal je als ouder dus één maand aan opvangkosten voor 100% zelf. Wanneer je een contract opzegt met een maand opzegtermijn, dan heb je over deze maand nog wél gewoon recht op toeslag.

    Voor beide partijen, ouders en organisaties, is zo vroeg mogelijk annuleren altijd de beste optie. Het kan voorkomen dat dit niet lukt en je als ouder toch binnen één maand voor aanvang van de opvang het contract moet annuleren. In dat geval kun je overwegen om het contract niet te annuleren, maar op de dag van aanvang direct op te zeggen, zodat je over de te betalen maand nog wel kinderopvangtoeslag kunt aanvragen. Let dan wel goed op dat de aanvangsdatum bij een andere organisatie niet binnen deze maand opzegtermijn valt. Want je kunt deze periode maar voor één organisatie kinderopvangtoeslag aanvragen.

    (*) Het is ook niet toegestaan dat organisaties in hun (aanvullende) algemene voorwaarden een bepaling opnemen die hiervan afwijkt in het nadeel van de ouder die het contract getekend heeft. De Hoge Raad heeft hierover bepaald dat dit gezien wordt als ‘onredelijk bezwarend’ (Bron: deze uitspraak van de Geschillencommissie).

  • 9. Wat is het herroepingsrecht?

    Als een contract of overeenkomst op afstand wordt ondertekend, dan geldt het herroepingsrecht. Ook contracten in de kinderopvang kunnen op afstand getekend worden. Dit gebeurt via een online portaal waar de ouder(s) per mail voor worden uitgenodigd.

    Het herroepingsrecht betekent dat je 14 dagen bedenktijd hebt nadat je de opvangovereenkomst digitaal hebt ondertekend. Binnen deze 14 dagen mag je de overeenkomst stoppen zonder dat je een reden hoeft te geven. Een organisatie mag dan geen kosten in rekening brengen.

    Het herroepingsrecht is vaak niet bekend bij ouders of opvangorganisaties. Op grond van de wet moet een ondernemer de ouders actief informeren over het herroepingsrecht. Als ouders niet goed zijn geïnformeerd dan zou de termijn van 14 dagen zelfs nog ruimer kunnen liggen. Dit blijkt uit een gerechtelijke uitspraak in 2022.

    Voorwaarden
    Alle relevante handelingen moeten op afstand hebben plaatsgevonden. Als de ouder bijvoorbeeld een rondleiding op locatie heeft gehad en past dan online de uren aan om vervolgens het contract online af te sluiten, dan is het een overeenkomst op afstand. Hebben de aanpassingen aan het contract op de locatie plaatsgevonden en wordt vervolgens het contract digitaal ondertekend? Dan is het geen overeenkomst op afstand.

    Meer informatie over het herroepingsrecht kun je lezen op de website van het Klachtenloket Kinderopvang.

  • 10. Ik wil de opvanguren in mijn contract aanpassen, hoe zit dat met de algemene voorwaarden?

    Wanneer je als ouder zelf wijzigingen wilt aanbrengen in het contract, betekent dit dat er een nieuw contract ontstaat met de voorwaarden die op dat moment gelden. De algemene voorwaarden en het aanbod kunnen veranderen tijdens de looptijd van het (originele) contract.

    Wanneer de kinderopvang het aangepaste contract toestuurt, mag je als ouder verwachten dat daar ook de (nieuwe) algemene voorwaarden aan toegevoegd worden. Wees daar alert op en vergelijk deze eventuele nieuwe algemene voorwaarden met de voorwaarden die bij je oude contract horen voor je tekent.

    Teug naar overzicht Veel gestelde vragen