Een kinderopvangorganisatie mag kosten in rekening brengen als ouders het contract annuleren voordat de opvang zou plaatsvinden (de aanvangsdatum). Het moet wel in het contract of de algemene voorwaarden beschreven staan; hoe de organisatie mag handelen en welke kosten zij bij annulering berekent.
Let op! Als je het contract ten minste één maand voor de aanvangsdatum van de opvang annuleert, dan mag de kinderopvangorganisatie hooguit een vergoeding in rekening brengen voor de onkosten die zij voorafgaand aan de aanvangsdatum heeft gemaakt.(*)
Bij annulering van het contract binnen één maand voor aanvang van de opvang, geldt hetzelfde als bij een opzegging met opzegtermijn: ouders moeten dan één maand aan opvangkosten volgens contract betalen. Er is echter wel een belangrijk verschil tussen het betalen van één maand opvangkosten als gevolg van het annuleren binnen één maand voor aanvangsdatum, of het opzeggen van een lopend contract.
Over annuleringskosten heb je als ouder namelijk géén recht op kinderopvangtoeslag. Bij annulering binnen een maand, betaal je als ouder dus één maand aan opvangkosten voor 100% zelf. Wanneer je een contract opzegt met een maand opzegtermijn, dan heb je over deze maand nog wél gewoon recht op toeslag.
Voor beide partijen, ouders en organisaties, is zo vroeg mogelijk annuleren altijd de beste optie. Het kan voorkomen dat dit niet lukt en je als ouder toch binnen één maand voor aanvang van de opvang het contract moet annuleren. In dat geval kun je overwegen om het contract niet te annuleren, maar op de dag van aanvang direct op te zeggen, zodat je over de te betalen maand nog wel kinderopvangtoeslag kunt aanvragen. Let dan wel goed op dat de aanvangsdatum bij een andere organisatie niet binnen deze maand opzegtermijn valt. Want je kunt deze periode maar voor één organisatie kinderopvangtoeslag aanvragen.
(*) Het is ook niet toegestaan dat organisaties in hun (aanvullende) algemene voorwaarden een bepaling opnemen die hiervan afwijkt in het nadeel van de ouder die het contract getekend heeft. De Hoge Raad heeft hierover bepaald dat dit gezien wordt als ‘onredelijk bezwarend’ (Bron: deze uitspraak van de Geschillencommissie).