Artikel in Brabants Dagblad 29 maart 2022 naar aanleiding van interview met diverse ouders en een reactie van Gjalt Jellesma – woordvoerder BOinK

Wel betalen, geen kinderopvang: duizenden ouders betalen voor kinderopvang die ze niet krijgen

Het personeelstekort en –uitval in de kinderopvang is zo groot dat groepen (tijdelijk) gesloten worden. Daarbij veroorzaakt de uitval door corona nu een extra groot probleem.

pexels-tara-winstead-6692937

Bij sluiting betalen ouders wel de uren, maar krijgen zij geen opvang voor hun kinderen. Grote organisaties geven ouders veelal hun geld terug. Sommige organisaties weigeren echter te compenseren en spreken van overmacht. Maar, “overmacht is een wettig begrip, het is niet aan de kinderopvang om dat te bepalen”, zegt Jellesma. De Geschillencommissie Kinderopvang heeft zich hierover uitgesproken: bij een sluiting wordt de dienst niet geleverd en moet er dus een financiële vergoeding plaatsvinden. Deze uitspraak is later door de rechter bevestigd.

Veel organisaties bieden ruildagen aan ter compensatie. Deze ruildagen zijn echter door personeelstekort nauwelijks in te zetten. BOinK waarschuwt ouders om niet zonder meer akkoord te gaan met ruildagen als compensatie voor sluiting. Jellesma: “Ouders die soms wel 15 tot 20 ruildagen hebben en die niet kunnen inzetten, die moeten gewoon hun geld terugkrijgen”, stelt hij.

Als je geld terugkrijgt van de opvang, moet je die uren ook aanpassen voor de kinderopvangtoeslag (zie tips). Dit is een ingewikkeld punt. Want hoe voorkom je dat de belastingdienst je verzoekt de kinderopvangtoeslag terug te betalen?” BOinK vroeg het een tijd terug na bij de Belastingdienst Toeslagen: “Ze gaven aan dat als dit incidenteel voorkomt, ouders hier geen problemen mee kunnen krijgen. Voor ouders is dit heel verwarrend, want wat is incidenteel? Daar moet de minister echt een concreter antwoord op formuleren.”                              

Volgens BOinK vragen ondernemers ouders ook om door te betalen omdat de opvang anders in financiële problemen komt. ,,Je bent als ouder niet verplicht hieraan mee te werken, maar als je dat wel doet, lijkt het vooralsnog dat je het recht op toeslag behoudt”, zegt Jellesma. “Maar wanneer sluitingen vaker en meer structureel worden, het nog maar zeer de vraag is of Toeslagen dat ook als incidenteel blijft beoordelen. Is dat niet het geval, dan is er het risico dat ouders alsnog de kinderopvangtoeslag voor de sluitingsdagen moeten terugbetalen. Hier moet is snel duidelijk antwoord op komen.

“Wat ouders nooit moeten doen is op verzoek van organisaties alleen dat deel van de factuur doorbetalen waarvoor ze kinderopvangtoeslag krijgen, en niet de eigen bijdrage. Dan kun je rekenen op een flinke naheffing, want het betalen van de eigen bijdrage is verplicht om in aanmerking te komen voor een toeslag.”

Tips over hoe om te gaan met noodgedwongen sluiting?

Tip 1: Ga niet zonder meer akkoord met een ruildag
Gjalt Jellesma van BOinK: Alleen akkoord gaan onder heldere voorwaarden. Als ruildagen niet binnen een bepaalde tijd verzilverd kunnen worden, moet je alsnog je geld terug kunnen krijgen.

Tip 2: Dien een klacht in
Weigert de kinderopvang het geld terug te betalen? Dan kun je een officiële interne klacht indienen. Als je er niet uitkomt, kun je naar het Klachtenloket Kinderopvang voor advies en bemiddeling of naar de Geschillencommissie Kinderopvang. Die geeft vervolgens een bindend advies.

Tip 3: Niet zelf afmelden
Als je je kind afmeldt, dan is het achteraf mogelijk niet meer duidelijk of je kind er niet was omdat het ziek was of omdat het niet kon komen vanwege een sluiting. De reden waarom je kind er niet was maakt immers veel uit voor de betalingsverplichting. Het is dus belangrijk dat dat correct geregistreerd wordt.

Tip 4: Wijzig uren kinderopvang
Voor uren die je niet betaalt, heb je ook geen recht op kinderopvangtoeslag. Geef de wijziging (minder uren) zo snel mogelijk door aan Toeslagen, zodat je later geen toeslag hoeft terug te betalen. Een wijziging doorgeven kan via mijntoeslagen.nl of via de kinderopvangtoeslag-app van de Belastingdienst.

 

Lees hier het volledige artikel BD.nl