Sluiting kinderopvang verlengd tot en met 28 april

Update 21 april 2020: de kinderopvang gaat vanaf 11 mei weer (gedeeltelijk) open. Onderstaande informatie is niet bijgewerkt.

Zojuist maakte het kabinet bekend hoe de coronamaatregelen eruit gaan zien na volgende week maandag, 6 april. Premier Rutte kondigde aan dat de sluiting van kinderopvang en scholen in ieder geval wordt verlengd tot en met 28 april. Dit betekent dat de kinderopvang en scholen alleen geopend blijven voor noodopvang aan kinderen van ouders werkzaam in de cruciale beroepen. 
De kinderopvangbranche verzoekt het ministerie dringend om de sluting (en heropnening) van scholen en kinderopvang gelijk te laten lopen.

Situatie meivakantie onduidelijk

De maatregelen van het kabinet geven onvoldoende duidelijkheid over de situatie in de meivakantie. Als de kinderopvang na 28 april opengaat terwijl de scholen in de meivakantie gesloten zijn, wordt de kinderopvang overvraagd. Zij zou dan moeten voorzien in reguliere opvang, vakantieopvang en noodopvang.

Brancheorganisaties kinderopvang: Kinderopvang en onderwijs moeten gelijkgeschakeld zijn

Direct na de bekendmaking van het kabinet is er spoedoverleg geweest tussen Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, BOinK en de staatssecretaris Van Ark (SZW). De samenwerkende kinderopvangorganisaties hebben hun zorgen duidelijk kenbaar gemaakt. De wens is helder: kinderopvang en onderwijs dienen te worden gelijkgeschakeld, met oog voor het belang van ouders en kinderen.

Overmorgen, donderdag 2 april, wordt het overleg met staatssecretaris Van Ark vervolgd.

Meer over het coronavirus en kinderopvang