Druk op personeel kinderopvang brengt steeds meer risico's.
"Wachten tot het écht misgaat"
De personeelstekorten in de kinderopvang lopen hoog op. Al anderhalf jaar lang hebben ook kinderdagverblijven moeite met het rondkrijgen van het rooster. En de gevolgen daarvan worden steeds groter: "Het zorgt echt voor afname van kwaliteit", zegt Gjalt Jellesma van Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOinK).
Naar aanleiding van de grote Amsterdamse zedenzaak, dertien jaar geleden, is de regelgeving op kinderopvang flink aangesnoerd. Het vierogenprincipe*, waarbij altijd twee leiders op een groep moeten staan, en de regel dat er maximaal eenderde van de bezetting stagiair mag zijn werden ingevoerd. Die regels zijn verplicht, maar volgens Jellesma komen ze wel in gevaar: "Bij dat principe komt ook ervaring kijken. Als er een kindje uit een bedje valt omdat het hekje niet goed dichtgedaan is, én er zijn kinderen aan het huilen, dan moet je altijd eerst dat hekje sluiten. Ervaring leert je prioriteiten stellen.
Volgens Jellesma is structuur voor ouders het belangrijkst. "Het is het best om dan bijvoorbeeld een dag structureel dicht te gaan, dan weten ouders in ieder geval dat de andere dagen wel kunnen. Dan kunnen ze daar ook rekening mee houden in hun werk. Hoe vervelend het ook is, twee jaar op een wachtlijst of ineens worden afgebeld is ook erg."
Lees hier het volledige artikel op AT5.nl
*NB Het vierogenprincipe betekent dat er altijd 1 volwassene moet kunnen meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker die op de groep staat. Lees meer: https://www.boink.info/veiligheid-personeel