Klachten van de oudercommissie

Ook als oudercommissie kunt u een klacht indienen bij de kinderopvangorganisatie. 
Bijvoorbeeld als:

  • de adviesprocedure niet of niet goed wordt doorlopen.
  • de kinderopvangorganisatie geen advies aan de oc vraagt terwijl dat wel zou moeten (zie de adviesonderwerpen).
  • de kinderopvangorganisatie niet de juiste of onvoldoende informatie aan de oc geeft. 
  • het advies niet wordt opgevolgd zonder (geldige) reden en zonder schriftelijke motivatie.

Komt u er met de organisatie niet uit? Dan kunt u als oudercommissie direct naar de Geschillencommissie Kinderopvang. We raden echter aan te raden om in eerste instantie contact op te nemen met het Klachtenloket Kinderopvang. Mogelijk is bemiddeling of mediation nog een optie. Een goede verstandhouding is immers heel belangrijk voor de (verdere) samenwerking.

Als een procedure bij de Geschillencommissie wordt doorlopen en u in het gelijk wordt gesteld, dan kan het zijn dat de kinderopvangorganisatie haar besluit geheel of ten dele moet intrekken. Of één of meer gevolgen van dat besluit ongedaan moet maken. De uitspraak van de Geschillencommissie is bindend.

De Geschillencommissie heeft al diverse uitspraken gedaan. Ook op Rechtspraak.nl staan diverse uitspraken, o.a. met betrekking op de kinderopvangtoeslag. Waaronder deze uitspraak:

Geschillencommissie Kinderopvang oordeelt: de kinderopvangorganisatie had locatie-specifieke gegevens moeten delen met de oc voor zij de organisatie konden adviseren over de nieuwe uurprijs. De tariefsverhoging is teruggedraaid en de ondernemer moest de adviesprocedure opnieuw juist doorlopen, voordat de uurprijs eventueel mocht worden verhoogd. Lees de volledige uitspraak.

Klachtenverslag

Kinderopvangorganisaties moeten elk jaar een klachtenverslag maken van alle ontvangen klachten binnen de gehele organisatie. Vóór 1 juni van het daaropvolgende jaar moeten zij dit sturen naar de toezichthouder van de GGD. Ook zijn houders verplicht om ouders actief te informeren dat het klachtenverslag beschikbaar is en waar ouders dit digitaal kunnen lezen. Het is gebruikelijk dat het klachtenverslag met de oudercommissie  wordt besproken. In het klachtenverslag staan ten minste de volgende vijf zaken beschreven:

  1. een korte beschrijving van de klachtenregeling;
  2. de manier waarop de klachtenregeling onder de aandacht van ouders is gebracht;
  3. het aantal en de aard van de behandelde klachten per locatie;
  4. de strekking van de oordelen en de aard van de getroffen maatregelen per locatie;
  5. het aantal en de aard van de door de Geschillencommissie Kinderopvang behandelde geschillen.

In de ‘Notitie Gezamenlijke uitleg branchepartijen t.a.v. de Wet kinderopvang artikel 1.57b inzake de klachtenregeling en het jaarlijks klachtenverslag kinderopvang’ worden al deze vijf onderdelen verder uitgelegd.

Is er in één kalenderjaar bij geen enkele locatie van de opvangorganisatie ten minste één schriftelijke klacht ontvangen, dan hoeft er geen klachtenverslag gemaakt te worden.

Tip voor de oudercommissie: maak van het klachtenverslag een vast agendapunt voor de eerste vergadering na 1 juni.

Terug naar overzichtspagina Klachten & conflicten