Oorzaak Stint-ongeluk Oss blijft onbekend, OM gaat niemand vervolgen

RTL Nieuws

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niemand vervolgen voor het fatale ongeval met de Stint in september 2018 in Oss. Daarbij kwamen vier kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar om het leven. Een ander kind (11) en de bestuurster (32) van het voertuig raakten zwaargewond toen de Stint stil kwam te staan op een spoorwegovergang en werd aangereden door een trein.

Buszy Stint Foto-Stintum-com

Volgens het OM heeft de bestuurster van de elektronische bolderkar alles geprobeerd om te remmen voor de spoorwegovergang, maar reageerde het voertuig desondanks niet op haar handelingen. Zo bleek de bijrem van het voertuig niet sterk genoeg. De exacte oorzaak van het ongeluk is volgens het OM niet te achterhalen. 

Bestuurster treft geen blaam

Van een storing van de motor lijkt geen sprake te zijn geweest. Ook de invloed van straling op de werking ervan is uitgesloten. Volgens het OM valt de bestuurster niets te verwijten. 

Aangezien de bestuurster tijdens het ongeluk aan het werk was voor een kinderdagverblijf, heeft justitie ook gekeken of haar werkgever iets te verwijten valt. Dat blijkt niet het geval. Het bedrijf hield zich aan de regels en had leidsters die met het voertuig reden ook geïnstrueerd. 

"Als je naar het gezicht kijkt toen het bekend werd: ze is enorm opgelucht. Het is nogal wat, vier doden", reageert Menno Buntsma, de advocaat van de bestuurster op het nieuws. Hij vertegenwoordigt ook het kinderdagverblijf. "Zij zijn ook zeer opgelucht. Het frustreert wel dat er geen oorzaak is gevonden." 

Rol fabrikant nog verder onderzocht

Het onderzoek van justitie nam lange tijd in beslag. Er is onder meer gekeken naar de veiligheid van het product Stint en of de fabrikant bekend was met problemen van zijn product. Bijna twee jaar na het ongeluk komt het OM tot de conclusie dat de fabrikant niet voor het ongeval op de hoogte was van de problemen die speelde bij het ongeluk. Het strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant loopt nog. 

Eigenaar Edwin Renzen laat weten het te betreuren dat er voor de producent geen afsluiting is gekomen. 

Gebreken

Direct na het ongeluk rees er twijfel over de veiligheid van de Stint. Na het ongeluk met de Stint kwamen ook andere incidenten naar boven. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat die losstaan van het incident in Oss en dus ook een andere oorzaak hebben. 

De minister haalde het voertuig daags na het ongeluk van de weg, waardoor kinderdagverblijven zonder vervoer kwamen te zitten. Volgens de minister was haar ingreep noodzakelijk, omdat de veiligheid van de Stint niet kon worden gewaarborgd. 

Uit onderzoek van TNO kwamen inderdaad gebreken naar voren, onder meer met de rem. Sindsdien werkt de fabrikant aan een nieuwe versie van de Stint, onder de naam BSO bus. 

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek eerder dat het ministerie de Stint in 2012 onterecht heeft toegelaten op de weg. Het ministerie had de Stint laten keuren op basis van verkeerde eisen, waardoor het voertuig werd goedgekeurd. 

Excuses

Afgelopen herfst bood minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een emotioneel betoog haar excuses aan voor de fouten die in het verleden door haar ministerie zijn gemaakt. "De veiligheid stond niet voorop", zei ze in de Tweede Kamer.  

Een eerbetoon aan slachtoffers Stint-drama

De afgelopen anderhalf jaar heeft de fabrikant van de Stint gewerkt aan een vernieuwde versie. De RDW heeft het voertuig inmiddels gekeurd en TNO heeft ook een veiligheidsonderzoek uitgevoerd. Op verzoek van de minister kijkt het SWOV nu naar die onderzoeken. 

Wachten op goedkeuring

In de vernieuwde versie is plaats voor maximaal 10 kinderen. De BSO bus heeft een extra rem en een steun voor de bestuurder, zodat deze minder wankel staat. Wanneer de BSO bus de weg op mag, is nog niet bekend. De minister heeft vooralsnog geen groen licht gegeven. 

Dit is een bericht van RTL Nieuws

Meer over de Stint/BSO Bus