Kindermishandeling: wat doe jij om het te stoppen?

Het is de Week tegen Kindermishandeling. Gemiddeld is 1 op de 30 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één teveel. Vermoed je dat een buurmeisje/-jongen, neefje/nichtje, vriendje/vriendinnentje, klasgenootje, sportmaatje van je kind of ander kind in je omgeving slachtoffer is van kindermishandeling of misbruik? Neem dan contact op met Veilig Thuis voor advies. Professionals in de kinderopvang zijn bij een vermoeden verplicht te werken met de zogenaamde meldcode. Augeo heeft voor pedagogisch medewerkers een speciaal magazine uitgebracht met tips en informatie over dit gevoelige onderwerp. Bijvoorbeeld over hoe je kunt praten met de ouders als je vermoedt dat er iets niet klopt.  

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Daarom staan in de Week tegen Kindermishandeling de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. Wat kunnen we daarvan leren en hoe kunnen we deze inzichten optimaal benutten? Zodat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.

Iedereen kan als hij zich zorgen maakt over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Kindermishandeling en kinderopvang

Bij een vermoeden van kindermishandeling zijn professionals in de kinderopvang verplicht de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld te starten. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of moet melden bij Veilig Thuis. In de meldcode is ook een 'route' opgenomen wanneer professionals vermoeden dat een collega zich schuldig maakt aan mishandeling of misbruik. Tot slot voorziet de meldcode in een stappenplan bij seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen onderling als. Dit kun je als professional van Veilig Thuis verwachten.

Speciaal magazine voor pedagogisch medewerkers

In het kader van de Week tegen Kindermishandeling heeft Augeo een speciaal magazine voor pedagogisch medewerkers uitgebracht. Gemiddeld is 1 op de 30 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Hoe zit dat bij jou op de groep? Heb je weleens het idee dat er iets ‘niet pluis’ is? Wat doe je dan? Het magazine Wat doe jij? gaat daar op in.

Dit is een tijdschrift waar pedagogisch medewerkers en gastouders écht iets aan hebben. Pakkend, praktisch en inzichtelijk brengt het tijdschrift kindermishandeling onder de aandacht. En dat is nodig. Jaarlijks zijn bijna 119.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Lees het magazine: www.augeo.nl/watdoejij

Tips en inspiratie
In het magazine vind je tips en informatie over dit gevoelige onderwerp. Een artikel over hoe je kunt praten met de ouders als je vermoedt dat er iets niet klopt. Of wat je kunt doen als je ziet dat een collega wel erg vaak de arm om een kind slaat. Een artikel over de vraag of je geen kind over het hoofd ziet. Maar ook een interview met Charlie die het als kind heel moeilijk had. Kortom, dit moet je lezen. Want jij kunt die held zijn voor een kind!

Zo belangrijk
Emotionele kindermishandeling komt het meest voor. Denk dan aan een kind waar de ouders nooit mee knuffelen, of niet mee spelen. Dit kan grote invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Bij jonge kinderen groeit het brein razendsnel. Bij kinderen die mishandeld worden kunnen de hersenen zelfs kleiner worden. Dat geeft maar eens aan hoe belangrijk het is om te letten op signalen dat er iets ‘niet goed’ is. Wat doe jij? geeft tips over hoe je dat dan doet. En waar je op moet letten. En wat je moet doen als je denk dat er iets niet klopt.

Bekijk de online versie van dit magazine op www.augeo.nl/watdoejij

Wat doe jij? is een speciale uitgave van Augeo Foundation in samenwerking met ministerie van VWS en verschijnt in de Week tegen kindermishandeling (18 t/m 24 november 2019). Augeo Foundation wil dat kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien. Daarom versterken we professionals, beleidsmakers en vrijwilligers om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken. Samen geven we kindermishandeling geen toekomst. www.augeo.nl.

Ga naar de meldcode kindermishandeling

Lees het magazine 'Wat doe jij?'

Kijk ook op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl