Gastouderopvang gesloten door gezondheidsklachten?
Stichting Nysa, de brancheorganisatie van gastouders, adviseert gastouders op haar website om een ‘addendum’ te gebruiken om ‘mogelijke financiële gevolgen voor de gastouder en het gastouderbureau te beperken als de opvang tijdelijk moet sluiten in geval van corona-gerelateerde gezondheidsklachten van de gastouder zelf of haar/zijn huisgenoten’. Het addendum is een tijdelijke toevoeging aan het reeds bestaande contract tussen gastouder en vraagouder gedurende de termijn dat er in Nederland sprake is van beperkende maatregelen inzake COVID-19. Wij raden ouders met klem af om een dergelijk addendum te tekenen.
Simpel gezegd komt het erop neer dat ouders de uren waarop zij normaliter opvang bij hun gastouder zouden afnemen, deze ook blijven doorbetalen wanneer de gastouder geen opvang kan bieden omdat de gastouder zelf of een huisgenoot corona-gerelateerde gezondheidsklachten heeft en/of daarop getest moet worden. Wij adviseren ouders om dit addendum niet te ondertekenen. Ouders lopen het risico dat zij hiermee het recht op kinderopvangtoeslag verliezen.
Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?
Ouders ontvangen alleen kinderopvangtoeslag voor die uren waarop er daadwerkelijk opvang aangeboden wordt en de opvang (in dit geval gastouder) dus open is. De tijdelijke sluiting door de gastouders vanwege ziekteverschijnselen of omdat zij zich laten testen, is geen gedwongen sluiting van de opvang door de overheid. Dit in tegenstelling tot de algehele sluiting van de kinderopvang en gastouderopvang zoals die in de periode van 16 maart tot 11 mei werd opgelegd door de overheid.
Wij begrijpen de zorgen die gastouders in deze situatie hebben. Echter, voordat ouders en gastouders afspraken maken over doorbetaling van de gastouder, vinden wij dat er eerst duidelijkheid moet komen over de vraag of ouders voor die uren wel hun kinderopvangtoeslag houden.
Wel of geen addendum?
Als u de gastouder toch wilt doorbetalen, ook als deze geen opvang kan bieden, dan kan dat ook zonder een addendum. Als de situatie ontstaat dat de gastouder geen opvang kan bieden, dan kunt u afspreken dat deze uren gewoon gefactureerd kunnen worden. Zo bekijkt u elke maand de situatie opnieuw en bent u niet meteen gebonden aan een addendum. Let er dan wel op dat u deze uren mogelijk later moet verwijderen uit mijntoeslagen.nl i.v.m. uw recht op kinderopvangtoeslag.
BOinK is blij dat Nysa een meldpunt heeft geopend zodat inzichtelijk wordt in welke mate deze situatie zich voordoet.