Blog | Heilig vuur

Gjalt Jellesma (voorzitter BOinK) Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit Management Kinderopvang, nr. 3

En dan komt toch vlak voor Koningsdag de mededeling dat 1 januari 2025 het niet gaat worden. Nu vrees ik dat sommige partijen dit als een overwinning zullen inboeken, wat automatisch betekent dat andere partijen de lobby hebben verloren. Dat lijkt mij niet helemaal realistisch. Bedenk wel dat vier van de negen uitvoerders hebben gezegd dat invoering van het nieuwe stelsel per 1 januari 2025 onmogelijk was. (En van die vier zou mogelijk één worden aangewezen als uitvoerder van het nieuwe stelsel). Belangrijker nog om te realiseren: het is vooral een bezuiniging. En daar heeft niemand invloed op gehad.

Nu we allemaal weer wat rustiger adem kunnen halen, wordt het tijd om terug te keren naar de werkelijkheid van alle dag. Dat betekent minder selectief citeren uit de twee rapporten over de financiën in de kinderopvang, minder stellig zijn over het oplopen dan wel oplossen van het personeelstekort maar ons vooral te richten op de onvoorstelbare uitdaging waar we als sector voor staan. Het beeld van een hopeloos verdeelde kinderopvangsector waar Tweede Kamerleden zelfs opiniestukken over menen te moeten schrijven, doet het imago van de sector echt geen goed. Het roept bij mij de treurige herinnering op van jaren geleden waarbij de fractievoorzitter van een toen nog grote partij, mij belde en constateerde dat partijen in de kinderopvang weer vechtend over straat rolden. Dit terwijl de sector toen al over een langere periode eendrachtig optrok. Maar het feit dat een  branchevereniging een brief had geschreven, werd meteen aangegrepen om tot deze overhaaste conclusie te komen. Kortom: verdeel en heers.

Met het hoogste ziekteverzuim, de grootste werkdruk en misschien ook het grootste personeelstekort is er meer dan voldoende werk aan de winkel. Vlak voor de aankondiging van de bezuiniging lanceerde een uitzendbureau een onderzoek waaruit bleek dat maar liefst een kleine 20 procent van de werknemers openstaat voor een switch naar de zogenaamde krapte-sectoren. Zonder iets af te doen aan de expertise en slagkracht van deze club, constateer ik dat slechts bij 1,2 procent - het laagste percentage - werd geopteerd voor een baan in de kinderopvang. Wanneer we het ziekteverzuim terugdringen, is het personeelstekort grotendeels opgelost. We zijn doorgeschoten in onze ijver om het personeelstekort op te lossen. Stop met het op grote schaal inzetten van beroepskrachten in opleiding. Het is uiterst zorgwekkend dat studenten die de opleiding Pedagogisch Medewerkers Kinderopvang hebben afgerond, in veel te grote getale kiezen om niet in de kinderopvang te gaan werken.

Sluit een locatie wanneer de kwaliteit én veiligheid in het geding komt. De werkdruk moet naar beneden en het toenemend aantal incidenten moet worden teruggedrongen. Anders gaat het ziekteverzuim niet naar beneden, stopt de uitstroom niet en neemt het personeelstekort alleen maar toe. Het is veelzeggend dat de kinderopvang al in de eerste ronde van bezuinigingen wordt meegenomen. De nadruk moet weer liggen op rust en kwaliteit. Niet alleen het vertrouwen maar ook goede kwaliteit en imago komen te voet en vertrekken per paard. We hebben veel te verliezen. Bewaar het heilig vuur van de afgelopen maanden, zonder schepen achter ons te verbranden.

Dit artikel is met toestemming van het vakblad Management Kinderopvang gepubliceerd.

Meer blogs van Gjalt Jellesma in Management Kinderopvang