Blog | Preventie gun je ieder kind
Gjalt Jellesma, voorzitter BOinK
"Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit Management Kinderopvang, nr. 6
Onlangs kwamen D66 en de VVD naar buiten met een wetsvoorstel over vaccinatie en kinderopvang. In dit voorstel kan de minister de kinderopvang verplichten om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren wanneer de vaccinatiegraad onder de 92% zakt. Of het voorstel wordt aangenomen is de vraag, maar in ieder geval ligt de bal wat betreft dit maatschappelijk probleem nu terecht bij de overheid, en niet bij de kinderopvang. Het Nederlandse vaccinatieprogramma is een goed voorbeeld van preventie, waarbij sinds de invoering heel veel kinderlevens zijn gespaard.
Het werken aan taalachterstanden is ook een vorm van preventie. Het voorkomt onnodige belemmeringen of zelfs blokkades waar het gaat om het volgen van onderwijs. Een te laag taalniveau is immers een grote handicap, niet alleen voor het maatschappelijk functioneren maar ook voor kansen op de arbeidsmarkt. De grote zorgen over het taalniveau van Nederlandse jongeren vraagt om een antwoord van de kinderopvang.
De herwaardering van dialecten is mooi, maar laatst kwam naar buiten dat op sommige kinderdagverblijven vrijwel alleen nog dialect werd gesproken, en dat is toch niet de bedoeling. De vaak verfoeide taaleis is een belangrijke bouwsteen om invulling te kunnen geven aan de ontwikkeling van kinderen in de voorschoolse fase. Het heeft jaren gekost om de politiek te overtuigen dat we kinderen niet alleen opvangen, maar ook aan hun ontwikkeling werken. Er zijn weliswaar terechte zorgen over de invulling van de taaleis, maar zónder een taaleis komt de geloofwaardigheid van die belangrijke ontwikkelingspijler zwaar onder druk te staan.
Wie lesgeeft in de onderbouw van het funderend onderwijs – zo moet je het basisonderwijs tegenwoordig noemen – ziet welke kinderen naar de kinderopvang zijn geweest. Uit het laatste Ipsos-onderzoek blijkt dat een belangrijk deel van de ouders met opvoedingsvragen bij de kinderopvang aanklopt. Veertig procent geeft zelfs aan de kinderopvang als medeopvoeder te beschouwen. BOinK zette twintig jaar geleden al op haar website dat ouders en kinderopvang samen opvoeden, maar dat is in een land waar kinderen parttime naar de kinderopvang gaan lang niet zo vanzelfsprekend als in de ons omringende landen.
Zowel de dagopvang als de bso kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Het belang hiervan kan niet genoeg benadrukt worden, zeker niet in deze tijd waarin omgangsvormen door de mores van de sociale media gedicteerd worden. En zoals bekend zijn, naast talent en opleiding, sociale vaardigheden een belangrijke voorwaarde voor maatschappelijk succes. Velen zullen zeggen: én ook voor persoonlijk geluk.
Alle bovengenoemde zaken kun je zien als vormen van preventie. De optelsom daarvan levert ons letterlijk miljarden op. Niet alleen in extra economische groei, maar ook in minder kosten in het sociaal domein, minder gezondheidskosten en meer arbeidsproductiviteit. In dat licht is het onbegrijpelijk dat er in Nederland zo weinig wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt naar de do’s en dont’s in de kinderopvang. Het is niet voor niks dat in vrijwel alle landen de economen de motor zijn achter het breed toegankelijk maken van kinderopvang.
Lees meer over vaccineren in de kinderopvang