Uurprijsonderzoek kinderopvang: Kinderopvang blijft duur voor lage- en middeninkomens
Uit het spreekuur van BOinK blijkt dat veel ouders met een laag of middeninkomen moeite hebben om kinderopvang te betalen. In 2024 hielp een extra verhoging van het maximale uurtarief om de kinderopvang beter betaalbaar te maken.
Het bleek dat in 2024 meer kinderopvangorganisaties een uurprijs vroegen rond het maximale vergoedingsbedrag. Ook wanneer zij meer vroegen dan het uurtarief was het verschil kleiner. Dit liet een positief effect zien ten opzichte van 2023.
Uit het recente onderzoek ‘uurtarieven kinderopvang 2025’ van BOinK en het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang blijkt dat de prijzen gemiddeld 5-10% hoger liggen dan in 2024. De conclusie is dat bij een aantal organisaties de uurprijs meer stijgt dan de indexering van het uurtarief.
Door het voornemen van het kabinet om in 2026 niet te indexeren, verdwijnt niet alleen het positieve effect van de extra verhoging in 2024, maar wordt kinderopvang voor met name lage- en middeninkomens een stuk minder betaalbaar. Door het wisselende beleid van de kinderopvangtoeslag worden bovendien de kosten voor ouders minder voorspelbaar. Dit leidt tot onzekerheid bij ouders over het gebruik van kinderopvang.
Bij het uurprijsonderzoek 2025 is net als in vorige jaren op de websites van 336 kinderopvangorganisaties gekeken naar de uurtarieven. Helaas zien wij nog heel veel organisaties die hun tarieven niet vermelden. Er is gelijk verdeeld over alle provincies en daarnaast ook apart bij de vier grote steden gekeken naar de uurtarieven. Daarbij worden niet alleen de verschillen tussen de gevraagde uurprijzen zichtbaar,maar ook hoe zij zich verhouden tot de maximale uurprijs.
Het verzamelen van de data is uitgevoerd door BOinK. De data zijn geanalyseerd door Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang. Op basis van de analyse van de uitkomsten is deze rapportage samengesteld.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de voorzitter van BOinK Gjalt Jellesma
Gjalt is bereikbaar via telefeoonnummer 030 - 233 14 00 (optie 2 in het menu).
Download hier het uurprijsonderzoek