Wijzigingen in wet- en regelgeving in de kinderopvang
In de nieuwsbrief van de Rijksoverheid Kinderopvang worden een aantal wijzigingen in wet- en regelgeving in de kinderopvang aangekondigd. BOinK is actief betrokken bij dit proces en denkt mee, adviseert vanuit haar expertise en brengt ervaringen van ouders en oudercommissies voor het voetlicht. Via ons dagelijks spreekuur horen wij helaas steeds vaker terug dat de kwaliteit van de kinderopvang én de toegankelijkheid onder grote druk staat. BOinK deelt deze zorgen namens ouders en oudercommissies met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Hoewel BOinK er voorstander van is om onduidelijkheden en onbedoelde effecten van wet- en regelgeving op te lossen, maken wij ons wel zorgen over de wijzigingen die in het kader van de herijking IKK door het ministerie van SZW worden doorgevoerd. Want ondanks dat de insteek van de Minister het behouden van kwaliteit is, zien wij toch grote risico’s voor de kwaliteit van kinderopvang. Samen met de enorme personeelstekorten, de druk die dit voor de sector kinderopvang oplevert en de daarmee gepaard gaande onvermijdelijke daling van de kwaliteit, hebben wij grote zorgen bij de gekozen insteek en het gekozen proces.
Op hoofdlijnen delen wij, in navolging wat in verschillende overleggen al besproken is en zo is neergelegd bij de directie Kinderopvang (KO) van het ministerie van SZW, onze zorgen:
- BOinK heeft zorgen of de voorgestelde wijzigingen voldoende houvast geven voor behoud van de kwaliteit van kinderopvang
- De (informatie)positie en invloed van ouders neemt af.
- BOinK maakt zich zorgen over het ‘stapelen’ van wijzigingen; op meerdere vlakken tegelijk wordt zo ‘geknabbeld’ aan de kwaliteit zonder dat echt zicht is op de gevolgen en omvang van de wijzigingen. Bovendien vrezen wij dat door die stapeling een nog grotere daling van de kwaliteit en een verhoging van de werkdruk het gevolg is (met alle risico’s van dien voor behoud van personeel).
- BOinK heeft grote bezwaren tegen het wijzigen van enkele separate eisen, zonder dat deze in breder verband worden bezien, terwijl ze ook in breder verband effect zullen hebben.
- We zien onvoldoende aandacht voor de belangen van kinderen. Er spelen heel veel andere zaken een rol: zoals regeldruk, administratie, toeslagen, planning, maar de belangen van kinderen lijken hier echt keer op keer ondergeschikt aan.