Meer meldingen van geweld en misbruik in kinderopvang
In de kinderopvang (en gastouderopvang) is in 2022 een forse toename te zien van het aantal meldingen bij de vertrouwensinspectie wanneer er vermoedens zijn van een seksueel misdrijf of mishandeling van een kind.
Wanneer er een vermoeden bestaat van een zedenmisdrijf of mishandeling van een kind is de houder van de kinderopvangorganisatie verplicht dat aan de vertrouwensinspecteur voor te leggen.
De vertrouwensinspecteur maakt een dossier aan als er een vermoeden bestaat van seksuele intimidatie, seksueel misbruik, discriminatie, psychisch of fysiek geweld en radicalisering.
Onder meer ouders, medewerkers, gastouder(bureau) en houders kunnen contact opnemen met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het onderwijs. Die vertrouwensinspecteur is er dus óók voor de kinderopvang en informeert en adviseert over de stappen die gezet kunnen worden. Zoals een formele klacht indienen of aangifte doen bij de (zeden) politie.
Binnengekomen dossiers bij meldpunt
|
|
2022
|
2019
|
Kinderopvang
|
233
|
134
|
In de kinderopvang rapporteert de inspectie over 2022. Het jaar wordt met 2019 vergeleken, omdat de kinderopvang in de tussenliggende jaren deels dicht zat door corona.
Meer binnengekomen dossiers misbruik in de kinderopvang (en gastouderopvang)
In de kinderopvang is er in alle categorieën een stijging te zien. Het gaat hier om personen die verantwoordelijkheid hebben naar kinderen. Dat kunnen ook vrijwilligers zijn of huisgenoten van de gastouder of medewerkers in de kinderopvang die niet op de groep werken maar in een andere functie.
Ook BOinK heeft het afgelopen jaar een toename van vermoedens van geweldsincidenten en mishandeling en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag binnen gekregen via ons spreekuur. We adviseren ouders waar ze gerichte hulp en begeleiding kunnen krijgen. Ook hebben we een informatiesheet Meld-, overleg-, en aangifteplicht opgesteld om ouders handvatten te bieden. Mocht je vragen hierover hebben dan kun je ons ook altijd bellen en/of mailen.
Lees hier meer over het protocol kindermishandeling.
Een lastig onderwerp, maar maak het bespreekbaar als oudercommissie. Bijvoorbeeld door bij de organisatie na te vragen hoe dit onderwerp verankerd is in het veiligheid- en gezondheidsbeleid en vertaald wordt naar de dagelijkse praktijk. Kijk ook op onze themapagina.
Het NOS artikel Meer meldingen van schadelijk gedrag in onderwijs en kinderopvang