Meer duidelijkheid over recht op kinderopvangtoeslag bij sluitingsdagen kinderopvang

BOinK heeft recent verduidelijkende vragen gesteld aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit naar aanleiding van een toename aan vragen en meldingen van ouders in ons spreekuur dat kinderopvangorganisaties steeds vaker sluitingsdagen invoeren.

Op deze dagen kan dan geen opvang kan worden afgenomen door ouders omdat de opvang dicht is, maar ouders moeten deze dagen wel gewoon doorbetalen. BOinK heeft aan het Ministerie de vraag gesteld of er over die uren recht is op kinderopvangtoeslag. Deze informatie is immers erg belangrijk voor ouders, ook om te voorkomen dat ze kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen.

BOinK is blij dat hierover nu duidelijkheid is maar maakt zich wel zorgen over de kennelijke toename aan sluitingsdagen waarvoor geen recht op kinderopvangtoeslag bestaat en die ouders dus volledig zelf moeten betalen. BOinK onderschrijft de oproep van de minister aan de sector om duidelijk te zijn over de openingstijden en tarieven en is blij dat de minister het initiatief heeft genomen afspraken te maken met de sector om ouders hierover meer transparantie te geven. 

Mocht de kinderopvangorganisatie eenzijdig dit soort sluitingen doorvoeren dan hoeven ouders hier niet meer akkoord te gaan. Lees meer toelichting over de verduidelijking en en over wat ouders kunnen doen als zij het niet eens zij met de eenzijdige wijzing hieronder in het persbericht van het ministerie:

Kinderopvangorganisaties moeten uurtarieven en openingstijden op de website vermelden. Ook moeten ouders beter geïnformeerd worden over stappen die zij kunnen zetten bij een geschil of klacht.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze afspraken gemaakt met brancheorganisaties en oudervertegenwoordigers. De afspraken verbeteren de transparantie schrijft de minister, mede namens staatssecretaris De Vries van Financiën (Toeslagen en Douane), in antwoord op kamervragen over sluitingen en openingstijden in de kinderopvang.

Hieronder volgt een overzicht over welke uren recht geven op kinderopvangtoeslag en welke stappen ouders kunnen nemen als zij het niet eens zijn met wijzigingen in het contract door de kinderopvangorganisatie.

Welke opvanguren geven recht op kinderopvangtoeslag?

  • De ouder heeft recht op kinderopvangtoeslag voor betaalde uren, die zijn overeengekomen in het contract en waarbij de kinderopvangorganisatie daadwerkelijk de dienst aanbiedt en dus open is.
  • Er is geen recht op kinderopvangtoeslag op dagen waarop de opvang gesloten is, zoals bij studiedagen. Studiedagen horen verwerkt te zijn in het totaal aantal uur. Sluitingen op erkende feestdagen vormen daarop een uitzondering.
  • Deze staande praktijk wordt verduidelijkt in de regelgeving.

Mogelijkheden tot bezwaar voor ouders

De ouder en de kinderopvangorganisatie sluiten een contract over het aantal af te nemen uren en de kosten. De kinderopvangorganisatie kan het contract wijzigen door het pakket aan te passen of het aantal uren uit te breiden. Het is aan de ouder om hiermee akkoord te gaan.

Als ouders het oneens zijn met pakketaanpassingen, uitbreidingen van openingstijden of de uren die worden gefactureerd, hebben zij de volgende mogelijkheden:

  • Stap 1: Ouders kunnen hun bezwaar kenbaar maken door binnen de organisatie hierover in gesprek te gaan.
  • Stap 2: Heeft stap 1 geen of onvoldoende resultaat, dan kan een ouder een formele klacht indienen conform de interne klachtenregeling van de kinderopvangorganisatie. Iedere kinderopvangorganisatie is verplicht tot het hebben van een klachtenregeling.
  • Stap 3: Als de interne klachtenprocedure niet tot een bevredigende uitkomst leidt, kunnen ouders zich melden bij het Klachtenloket Kinderopvang. Dit loket geeft advies en informatie, en kan daarnaast bemiddelen tussen ouder en kinderopvangorganisatie.
  • Stap 4: Mocht de klacht van ouders hiermee niet zijn opgelost dan kunnen zij een klacht indienen bij de geschillencommissie kinderopvang. De uitspraak van de geschillencommissie is bindend voor ouders én houders.

Ouders kunnen ook, buiten de kinderopvangorganisatie om, een melding doen bij Consuwijzer van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De rol van de oudercommissie

Oudercommissies hebben adviesrecht op onder andere tarieven en openingstijden. Kinderopvangorganisatie zijn verplicht de oudercommissie schriftelijk om advies te vragen wanneer tarieven of openingstijden worden gewijzigd.

BOinK adviseert oudercommissies alert te zijn en navraag te doen bij de organisatie! Ook kunnen ouders altijd contact opnemen met ons spreekuur voor advies.

Persbericht Rijksoverheid