BOinK over forse kostenstijging in de kinderopvang: ‘De ouders met de laagste inkomens zijn de dupe’

Met een verhoging van de kinderopvangtoeslag van 5,6 procent en een begrote kostenstijging tussen de 7 tot 10 procent, staan veel bestuurders momenteel voor een dilemma. Vangen ze het verschil zelf (deels) op of berekenen ze de kostenstijging door aan ouders? Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, vreest dat veel organisaties de kosten doorberekenen en de kinderopvang voor ouders met de laagste inkomens straks niet meer te betalen is.

‘Dit pakt weer nadelig uit voor de ontwikkeling van de kinderen, de carrière van de ouders en het personeelstekort in andere sectoren. De gevolgen zijn op de lange termijn zeer negatief. Terwijl bij deze doelgroep juist de meeste winst te behalen valt als het gaat om arbeidsparticipatie en de ontwikkeling van kinderen.’

Dé oplossing om een enorme tariefstijging voor ouders te vermijden is volgens Jellesma daarom een verhoging van de kinderopvangtoeslag, bovenop de 5,6 procent verhoging die voor volgend jaar wordt aangehouden. ‘Ik denk alleen dat de sector zich moet realiseren dat de overheid en de maatschappij steeds kritischer wordt over hoe er met het geld van de overheid omgegaan wordt in de kinderopvang.

Lees het gehele artikel met interview met Gjalt Jellesma op KinderopvangTotaal.