Meldcode kindermishandeling wordt vernieuwd

Update juli 2018: de vernieuwde meldcode is beschikbaar.

De wetgeving met betrekking tot de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld is recent aangepast. Hierdoor is het vanaf 1 januari 2019 verplicht om te werken met een afwegingskader. Samen met andere partijen in de sector kinderopvang, zullen we de komende periode het afwegingskader opstellen. 

In Nederland worden zo’n 119.000 kinderen thuis mishandeld of verwaarloosd. Gemiddeld heeft in iedere schoolklas één kind hiermee te maken. Ondanks inspanningen van alle betrokken instanties, blijkt het lastig om dit aantal terug te dringen. Signalen van kindermishandeling worden lang niet altijd herkend. Ook het overgaan tot actie bij een vermoeden van kindermishandeling kan beter.

Verplicht afwegingskader

De wetgeving met betrekking tot de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld verplicht vanaf 1 januari 2019 om met een afwegingskader te werken. Deze aanpassing geldt voor alle sectoren die verplicht werken met de meldcode, dus ook voor de kinderopvang. Met het afwegingskader moeten professionals het risico op en de aard en de ernst van het huiselijk geweld of de kindermishandeling wegen. Ook stelt het hen in staat te beoordelen of er sprake (of vermoeden) is van dusdanig ernstig huiselijk geweld of ernstige kindermishandeling, dat een melding noodzakelijk is.

Elke beroepsgroep ontwikkelt een eigen afwegingskader (tot 1 juli 2018). Het half jaar voorafgaan aan de verplichting (1 juli – 31 december 2018) kan er reeds worden geoefend/traind. Partijen in de sector kinderopvang, waaronder BOinK, zullen de komende periode aan de slag mee gaan met het opstellen van het afwegingskader. De Rijksoverheid heeft hiervoor een basisdocument ontwikkeld.

Een andere wijziging in de wet betreft de ‘radarfunctie’ van Veilig Thuis. Signalen van ernstige gevallen van huiselijk geweld en kindermishandeling worden op deze manier bijeen gebracht. De Veilig Thuis-organisaties kunnen daarmee nog beter hun verbindende en coördinerende rol vervullen. Zij voeren een veiligheidstoets uit en zorgen voor structurele beoordeling en waar nodig voor monitoring over een langere periode.

Beweging tegen Kindermishandeling

Onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en ouderorganisaties werken samen ter verbetering van de signalering en aanpak van kindermishandeling. BOinK is onderdeel van de zogenaamde ‘Beweging tegen Kindermishandeling’. De Beweging tegen Kindermishandeling geeft onder andere voorlichting aan peuterspeelzalen, kinderopvang en scholen en wil hen helpen om ouders met opvoedingsproblemen door te verwijzen naar de juiste hulpinstanties.

De volgende partijen zijn aangesloten bij de Beweging tegen kindermishandeling: PO-Raad, VO-raad, AVS, Bracheorganisatie Kinderopvang, BOinK, Ouders & Onderwijs, Sociaal Werk Nederland, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. 

Lees meer over de meldcode kindermishandeling