Mazelen bij kinderen op de basisschool, wat betekent dit voor de kinderopvang?
In 4 GGD-regio's: Amsterdam, Brabant-Zuidoost, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond is het aantal besmettingen met mazelen flink toegenomen. Er is geen sprake van een landelijke uitbraak.
De recente gevallen van mazelen betreffen met name kinderen op de basisschool en de meeste patiënten hebben de mazelen in het buitenland opgelopen.
Mazelen is zeer besmettelijk, dus de GGD benadrukt dat ouders niet met hun zieke kind naar het ziekenhuis of de huisarts moeten gaan als zij denken dat het mazelen heeft. Bel de huisarts en ziek thuis uit.
De ziekte mazelen
|
Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus verspreidt zich door hoesten, niezen en praten. Klachten beginnen met koorts, verkoudheid/hoesten en rode ogen (oogontsteking). Na 3 tot 7 dagen ontstaat huiduitslag, die begint achter de oren en verspreidt zich daarna over het hele lichaam.
Na contact met iemand met mazelen kan het 7 tot 18 dagen duren voor er klachten ontstaan. Meestal geneest het vanzelf. Soms worden mensen ernstiger ziek van mazelen. Baby's, ongevaccineerde zwangere vrouwen en mensen met een afweerstoornis lopen extra risico om ernstig ziek te worden van mazelen.
|
Bron: Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD)
De kinderopvang
Mazelen zijn gevaarlijk voor jonge kinderen. En kinderen jonger dan 14 maanden zijn hier nog niet tegen gevaccineerd. Voor de kinderopvang is het volgende belangrijk:
- Broertjes en zusjes van kinderen met mazelen mogen niet naar het kinderdagverblijf tot de incubatietijd voorbij is.
- Een kind met mazelen kan niet naar de kinderopvang. Als een ouder vermoedt dat zijn/haar kind mazelen heeft, moet er met de huisarts gebeld worden. Na bevestiging van de huisarts is het van belang dat dit zo snel mogelijk wordt doorgegeven aan de pedagogisch medewerker.
- De GGD geeft advies op maat bij mazelen op een kinderdagverblijf.
- Groepen in kinderdagverblijven moeten dan zo min mogelijk contact met elkaar hebben.
- Kinderen die direct contact met de mazelenpatiënt hebben gehad, moeten zo nodig een vaccinatie of injectie met antistoffen krijgen.
- Geef gerichte informatie aan groepen die niet vaccineren.
Vaccinatie
De laatste jaren ligt de vaccinatiegraad voor met name de mazelen en kinkhoest te laag. Dit kan ernstige en in sommige gevallen zelfs dodelijke gevolgen hebben. Hierbij moet bedacht worden dat de vaccinatiegraad in bepaalde wijken nog veel lager ligt dan de landelijke vaccinatiegraad.
De lage vaccinatiegraad is een maatschappelijk probleem. BOinK vindt daarom al langer dat de overheid aan zet is waar het gaat om het wel of niet toegang verlenen tot de kinderopvang. Na een mazelenuitbraak in 2024 benadrukte BOinK ook dat ouders verplicht moeten worden om te laten zien dat hun kind is gevaccineerd. Kinderen zijn namelijk nergens anders zo lang en zo dicht bij elkaar als op de kinderopvang, en dat op een kwetsbare leeftijd.
De commissie Kinderopvang en Vaccinatie, waar BOinK deel van uit maakte, presenteerde in 2019 het rapport Prikken voor elkaar Kinderopvang en vaccinatie: een zorg van overheid en maatschappij. Hierin werden drie scenario’s gepresenteerd groen, oranje en rood. Ieder scenario kent een aantal maatregelen en is gekoppeld aan een door de overheid vastgestelde vaccinatiegraad. In dit rapport werd ook al geconcludeerd dat de overheid de grootste verantwoordelijkheid heeft om maatregelen te nemen, niet de kinderopvang.
VVD en D66 hebben in 2024 een initiatiefwet ingediend om kinderen die niet zijn gevaccineerd te kunnen weren bij de kinderopvang. Dit wetsvoorstel gaat ook uit van een scenario zoals genoemd in het advies “Prikken voor elkaar” van de commissie Kinderopvang en Vaccinatie. Het initiatief wetsvoorstel regelt dat wanneer de vaccinatiegraad onder de 92% daalt, alleen gevaccineerde kinderen toegang hebben tot de kinderopvang.
Kiddi app voor infectieziekten en hygiƫne in kindercentra