Nieuwe taaleis kinderopvang - waarom is taal belangrijk?
Op 1 januari 2025 geldt er een nieuwe taaleis in de kinderopvang. Vanaf dan moeten alle pedagogisch professionals de Nederlandse taal minstens op 3F-niveau (mondeling) of B2 beheersen. Deze taaleis is belangrijk voor goede communicatie en handelen in de kinderopvang.
Waarom is taal belangrijk?
- Communicatie: Goede communicatie tussen verzorgers, kinderen en ouders is heel belangrijk. Dit helpt om de behoeften en gevoelens van kinderen beter te begrijpen.
- Ontwikkeling: Taal is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Een omgeving waar veel met taal wordt gewerkt, helpt kinderen om beter te leren praten en communiceren.
- Inclusie: Door de taaleis hebben alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, dezelfde kansen om hun taalvaardigheden te ontwikkelen.
- Veiligheid: Als verzorgers goed kunnen communiceren, merken zij belangrijke signalen en behoeften van kinderen beter op. Dit draagt bij aan de veiligheid van de kinderen.
- Professionele kwaliteit: Het zorgen voor een bepaald taalniveau bij pedagogisch medewerkers verhoogt de kwaliteit van de opvang en de ontwikkeling van de kinderen.
Tip: Klik hier voor een stroomschema waarin je gemakkelijk kunt zien wanneer en hoe je kinderopvangorganisatie voldoet aan de taaleis in de kinderopvang.
Bronnen:
1. Rijke en gevarieerde taal
Professionals met een hoog taalniveau kunnen kinderen helpen door veel verschillende woorden en zinnen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat kinderen meer woorden leren en beter begrijpen hoe taal werkt.
Uit studies (zoals Hart & Risley, 1995) blijkt dat kinderen die veel verschillende woorden horen, een grotere woordenschat ontwikkelen en beter leren praten.
2. Meer praten en oefenen
Professionals met een goed taalniveau moedigen kinderen aan om zelf meer te praten. Zo kunnen kinderen oefenen met taal, wat belangrijk is voor hun taalontwikkeling.
Volgens onderzoek (zoals Wasik & Hindman, 2020) ontwikkelen kinderen sneller hun taalvaardigheden als ze vaker gesprekken hebben met volwassenen die goed taal gebruiken.
3. Helpen van kinderen met taalachterstanden
Kinderen die moeite hebben met taal, profiteren extra van professionals met een hoog taalniveau. Deze kinderen krijgen de kans om hun taal te verbeteren en beter voorbereid te zijn op school.
Uit onderzoek van Dickinson en Tabors (2001) blijkt dat kinderen die in hun vroege jaren veel taalstimulatie krijgen, beter voorbereid zijn op school en minder snel een taalachterstand hebben.
4. Ingewikkelde taalstructuren leren
Professionals met een goed taalniveau kunnen kinderen kennis laten maken met moeilijkere zinnen en woorden, zoals langere zinnen of andere tijden. Dit helpt kinderen om hun taal verder te ontwikkelen.
Volgens Snow (1999) helpt het gebruik van moeilijke zinnen kinderen om hun eigen taalvaardigheid te verbeteren.