Hoe gaan ouders om met de hogere kosten van de kinderopvang?

Artikel uit de media - De prijzen van de kinderopvang zijn flink gestegen. Afgelopen maand maakten incasso-organisaties bekend dat duizenden ouders de kinderopvang niet meer op tijd betalen. Door de hoge inflatie raken steeds meer gezinnen in de knel. Het kabinet heeft besloten ouders daar extra voor te compenseren. Is dat genoeg?

Verkeerde prijsprikkels

In gesprek met Gjalt Jellesma (voorzitter BOinK):
Hij kent voorbeelden van opvangorganisaties in Amsterdam die hun tarief met euro’s omhoog hebben gegooid. “Goede kinderopvang kost wat, laat ik dat voorop stellen. Bij BOinK hebben we ons hard gemaakt voor een hoge kwaliteit van de opvang. Een aantal factoren moet scherp vastgelegd zijn, zoals de maximale groepsgrootte en de opleiding van pedagogisch medewerkers. Er is weinig ruimte om daarbinnen winst te maken. Als een opvang dat wel doet, betekent het eigenlijk dat er iets niet klopt.”

Nu zijn er weinig organisaties waarbij dat het geval is, stelt hij. Wat hij wel ziet: het huidige systeem leidt tot verkeerde prijsprikkels in de markt. Er wordt in de kinderopvang van 0 tot 4-jarigen namelijk één tarief gehanteerd. “Dat kan helemaal niet”, legt Gjalt uit. “Zo’n 70 procent van de uurprijs wordt bepaald door arbeidskosten, terwijl die per leeftijdscategorie enorm verschillen. Voor de opvang van 0- en 1-jarige kinderen heb je twee keer zoveel pedagogische medewerkers nodig als voor de opvang van 2- tot 3-jarige kinderen. Terwijl de prijs hetzelfde is.”

Lees hier het gehele artikel uit de nationale onderwijs gids van 10 februari 2023