Hoe werkt het normaal gesproken? Volgens de Wet kinderopvang worden de maximum uurtarieven elk jaar aangepast aan de stijgende kosten, zoals lonen en andere uitgaven, in de kinderopvang. Dit heet indexering. Zo zorgt de overheid ervoor dat de kinderopvangtoeslag meegroeit met de kosten van opvang, zodat kinderopvang betaalbaar blijft.
Waarom wordt er in 2026 geen verhoging doorgevoerd? De regering heeft in het Hoofdlijnenakkoord afgesproken om in 2026 de indexering eenmalig over te slaan. Dit betekent dat de maximale uurtarieven niet stijgen, ook al worden de opvangkosten waarschijnlijk wel hoger. Dit bespaart de overheid € 254 miljoen, maar om dit mogelijk te maken moet de Wet kinderopvang worden aangepast.
Wat betekent dit voor ouders? Omdat de kinderopvang waarschijnlijk duurder wordt, maar de toeslag niet meestijgt, zullen ouders waarschijnlijk meer zelf moeten betalen. Dit betekent dat de maandelijkse kosten voor kinderopvang voor veel ouders hoger zullen uitvallen.
Wat verandert er verder? De overheid werkt aan een nieuw kinderopvangsysteem. Dit nieuwe systeem zorgt ervoor dat ouders 96% van de maximum uurprijs vergoed krijgen, ongeacht hun inkomen. Dit wordt stap voor stap ingevoerd. Voor de meeste gezinnen zal de kinderopvang daardoor uiteindelijk goedkoper worden, al zal dat niet voor 2027 ingaan.
|