Resultaten peiling: Kinderopvangtoeslag in 2026: geen verhoging van het maximum uurtarief

Wat betekent de stijging van kinderopvangkosten voor jou?

In 2026 worden de maximum uurtarieven voor de kinderopvangtoeslag niet verhoogd. Dit betekent dat kinderopvang duurder wordt, terwijl de toeslag die je ontvangt gelijk blijft. Veel ouders zullen hierdoor meer zelf moeten betalen voor opvang.

BOinK wil graag weten hoe dit jou beïnvloedt. Door deze korte vragenlijst in te vullen, help je ons om beter in beeld te brengen wat ouders hiervan vinden. Zo kunnen we jullie belangen beter vertegenwoordigen. Het invullen duurt maar een paar minuten!

Poll is inmiddels gesloten!

Resultaten peiling Kinderopvangtoeslag in 2026: geen verhoging van het maximum uurtarief 18 febr - 3 maart 2025

Via de website van de Tweede kamer is het rondetafelgesprek vanaf 16.30 uur live meekijken of meeluisteren.
Of kijk via de app en website Externe link:Debat Direct

Hoe werkt het normaal gesproken?
Volgens de Wet kinderopvang worden de maximum uurtarieven elk jaar aangepast aan de stijgende kosten, zoals lonen en andere uitgaven, in de kinderopvang. Dit heet indexering. Zo zorgt de overheid ervoor dat de kinderopvangtoeslag meegroeit met de kosten van opvang, zodat kinderopvang betaalbaar blijft.

Waarom wordt er in 2026 geen verhoging doorgevoerd?
De regering heeft in het Hoofdlijnenakkoord afgesproken om in 2026 de indexering eenmalig over te slaan. Dit betekent dat de maximale uurtarieven niet stijgen, ook al worden de opvangkosten waarschijnlijk wel hoger. Dit bespaart de overheid € 254 miljoen, maar om dit mogelijk te maken moet de Wet kinderopvang worden aangepast.

Wat betekent dit voor ouders?
Omdat de kinderopvang waarschijnlijk duurder wordt, maar de toeslag niet meestijgt, zullen ouders waarschijnlijk meer zelf moeten betalen. Dit betekent dat de maandelijkse kosten voor kinderopvang voor veel ouders hoger zullen uitvallen.

Wat verandert er verder?
De overheid werkt aan een nieuw kinderopvangsysteem. Dit nieuwe systeem zorgt ervoor dat ouders 96% van de maximum uurprijs vergoed krijgen, ongeacht hun inkomen. Dit wordt stap voor stap ingevoerd. Voor de meeste gezinnen zal de kinderopvang daardoor uiteindelijk goedkoper worden, al zal dat niet voor 2027 ingaan.

De Tweede Kamer organiseert op 4 maart 2025 van 16.30 tot 19.00 uur een openbaar gesprek over een belangrijk onderwerp: de kinderopvangtoeslag. Dit gesprek wordt gehouden door de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Waar gaat het gesprek over?
De overheid heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat de kinderopvangtoeslag in 2026 niet wordt verhoogd (ook wel ‘indexeren’ genoemd). Dit betekent dat ouders mogelijk meer zelf moeten betalen voor kinderopvang. De Tweede Kamer wil graag beter begrijpen wat de gevolgen hiervan zijn voor ouders en kinderopvangorganisaties.

Waarom is dit belangrijk?
Tijdens het gesprek willen Kamerleden horen:

  • Wat de gevolgen zijn voor de betaalbaarheid van kinderopvang.
  • Welke risico’s er zijn als de kinderopvangtoeslag niet meestijgt met de kosten.

BOinK is uitgenodigd om deel te nemen aan dit gesprek en ervaringen en haar mening te delen. Daarom willen we graag weten wat ouders van deze wijziging vinden, zodat we de belangen van ouders die gebruik (willen) maken van kinderopvang bij de politieke partijen goed kunnen verdedigen en zo hopelijk ook invloed kunnen uitoefenen op het beleid.