Wijzigingen Wet kinderopvang: gecombineerde oudercommissie toegestaan en meer toezicht gastouders

Afgelopen week startte de openbare internetconsultatie voor de Verzamelwet SZW 2023. Iedereen die dat wil, kan de komende weken (tot 30 maart) reageren op de inhoud van het conceptwetsvoorstel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Voor de kinderopvang gaat het dit jaar om twee wijzigingen:

1. Creëren van de mogelijkheid voor een gecombineerde oudercommissie.
2. Vastleggen van de nieuwe toezichtnorm voor gastouderopvang.

Kinderen op tablet iStock-186829768_liggend_320 px

Gecombineerde oudercommissie

Een houder van een kindercentrum is verplicht om een oudercommissie in te stellen voor ieder kindercentrum (artikel 1.58 Wet kinderopvang). Sommige locaties hebben een dagopvang en buitenschoolse opvang.  In het concept van de Verzamelwet SZW 2023 staat duidelijk dat een gecombineerde oudercommissie is toegestaan bij dagopvang en bso op één locatie.

Voorwaarde is:

  • In de gecombineerde oudercommissie zitten ouders met kinderen uit beide opvangsoorten.
  • Ouders met kinderen op de ene opvangsoort kunnen geen besluit nemen over de andere opvangsoort.

Toezichtnorm gastouderopvang

Het kabinet wil toezicht en handhaving in de gastouderopvang verstevigen. De afspraak is dat iedere gastouder minimaal 1 x per 3 jaar bezoek krijgt van de GGD. De GGD zal dan vaker op inspectie gaan en dat kost geld. Er wordt vanaf 2022 jaarlijks 6,4 miljoen euro aan het gemeentefonds toegevoegd om de versteviging van toezicht en handhaving te betalen.

Wat is het kabinet van plan?
Het kabinet wil deze hogere kosten kunnen betalen door vanaf 1 januari 2023 het maximum te vergoeden uurtarief van gastouderopvang te verlagen met 15 cent. Dit heeft de overheid als voornemen bekend gemaakt in een internetconsultatie. Zij willen een wijziging doorvoeren in het Besluit kinderopvangtoeslag.

Hoe wordt het nu betaald?
In de afgelopen jaren werden alle kosten van het toezicht betaald uit het gehele budget van de Kinderopvangtoeslag. Het gehele budget bestaat uit de toeslag van kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. De overheid wil deze kosten voor een groter deel dekken vanuit de toeslag voor gastouderopvang.

Welke gevolgen heeft dit?
Het maximaal te vergoeden uurtarief zal verlaagd worden. Het bedrag van dit jaar (2022) €6,52 wordt in 2023 €6,37. Ouders krijgen dus minder kinderopvangtoeslag vanaf 1 januari 2023. En zij betalen een hogere eigen bijdrage.

  • BOinK vindt de gecombineerde oudercommissie een logische stap. Dit verbetert de werkbaarheid van een oudercommissie op een locatie met meerdere opvangsoorten. 
  • BOinK is het niet eens dat de hogere kosten die worden gemaakt voor de nieuwe vorm van toezicht op gastouders worden betaald door het maximum te vergoeden uurtarief van gastouderopvang met 15 cent te verlagen. Voor ouders betekent dit dat ze minder kinderopvangtoeslag ontvangen en een hogere eigen bijdrage betalen.

Reageer tot 30 maart op de internetconsultatie
Het ontwerp van de Verzamelwet SZW 2023 staat nu online voor de openbare internetconsultatie. Iedereen die dat wil, kan reageren en zijn mening over het voorstel geven. Daarnaast worden organisaties gevraagd die een rol hebben in toezicht en uitvoering van de wetgeving om een uitvoeringstoets.

Na sluiting van de reactietermijn wordt alle input bekeken en verwerkt in het conceptwetsvoorstel. Vervolgens wordt de Raad van State om een advies gevraagd voordat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaat.

Brief aan de ouders over de bezwaren tegen de financiering van extra toezicht door verlagen ouderbijdragen, namens NYSA, BK, BMK, BOinK en de Stichting Voor Werkende Ouders.

De openbare internetconsultatie staat hier: Overheid.nl | Consultatie Verzamelwet SZW 2023