App en uitleg Kinderopvangtoeslag

Een hulpmiddel dat ouders stap voor stap helpt bij het aanvragen en wijzigen van kinderopvangtoeslag.

 

BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang heeft in 2022 de app ‘Uitleg Kinderopvangtoeslag’ gelanceerd. De app is een hulpmiddel voor ouders en geeft uitleg over kinderopvangtoeslag. Ook werkt de app als een handleiding die ouders stap-voor-stap door onder andere de aanvraag van kinderopvangtoeslag helpt. De app is voor iedereen beschikbaar en is gratis te downloaden in meerdere talen; Nederlands, Engels, Pools en Arabisch en ook in Oekraïens en Russisch. De app is bedacht en ontwikkeld door BOinK. Alle informatie in de app is gecontroleerd door Dienst Toeslagen.

BOinK heeft jarenlange ervaring met ouders die vragen hebben over kinderopvangtoeslag of hier problemen mee hebben. De informatie van Dienst Toeslagen zelf is niet altijd duidelijk en op de website en in de brieven van Dienst Toeslagen worden vaak moeilijke woorden en veel vaktaal gebruikt. Ook begrijpt niet iedereen het systeem van kinderopvangtoeslag goed. Kinderopvangtoeslag is daardoor voor te veel ouders ingewikkeld. Om ouders te ondersteunen bij de kinderopvangtoeslag heeft BOinK daarom de app 'Uitleg Kinderopvangtoeslag' ontwikkeld. De app is ontwikkeld voor ouders die kinderopvangtoeslag willen aanvragen of die al kinderopvangtoeslag hebben. Ook professionals die werken met ouders die te maken hebben met kinderopvangtoeslag kunnen de app gebruiken. 

De app is gratis te downladen in de App Store (Apple) en de Google Play Store (Android). Na het downloaden kun je in de app een keuze maken uit Nederlands, Engels, Pools, Arabisch, Oekraïens of Russisch.

De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van de kinderopvang voor werkende of studerende ouders. Aanvankelijk is de app uitgebracht in het Nederlands, Engels, Pools, Arabisch. Nu Oekraïense vluchtelingen in Nederland werken, komen ze ook, mits ze voldoen aan de voorwaarden, in aanmerking voor deze financiële ondersteuning. Voor BOinK een reden om de app Uitleg Kinderopvangtoeslag ook in het Oekraïens en Russisch uit te brengen.

 

De toolkit 'Uitleg Kinderopvangtoeslag' bestaat uit drie onderdelen:

1. De app 'uitleg kinderopvangtoeslag' helpt ouders door de website van Toeslagen en bevat:

  • uitleg over wat ouders moeten weten voor ze kinderopvangtoeslag aanvragen 
  • een handleiding die ouders stap voor stap helpt bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag
  • een handleiding die ouders stap voor stap helpt bij het doorgeven van een wijziging aan Toeslagen bij een verandering in hun situatie die gevolgen heeft voor de kinderopvangtoeslag
  • uitleg van moeilijke begrippen
  • veel gestelde vragen
  • tips en informatie over kinderopvangtoeslag als ouders niet werken maar studeren, een inburgeringscursus of traject naar werk volgen.
  • informatie over kinderopvangtoeslag en voorschoolse educatie, SMI, WLZ en detentie. 
  • een rekenhulp voor ouders die onregelmatig werken of flexibele uren kinderopvang afnemen

2. In de 'informatiebrief kinderopvangtoeslag' kunnen ouders informatie lezen over wat kinderopvangtoeslag is, wie er recht op heeft en welke voorwaarden er aan zijn verbonden. 

3. In de 'checklist aanvraag kinderopvangtoeslag' staat een overzicht van informatie en documenten die ouders nodig hebben om een aanvraag (of wijziging) van kinderopvangtoeslag te doen.

 

QR KOT App
Scan hier de QR code om de app direct te downloaden
en selecteer in de app de taal naar keuze.

Download hier de app 'Uitleg Kinderopvangtoeslag' op uw telefoon of tablet

 

Aan de informatie in de toolkit 'uitleg kinderopvangtoeslag' kunnen geen rechten worden ontleend.
Dat betekent dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor wat zij invullen bij het aanvragen of wijzigen van kinderopvangtoeslag.

BOinK is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het toepassen van de informatie in de toolkit 'uitleg kinderopvangtoeslag'.
Dat betekent dat BOinK niet verantwoordelijk is voor de gevolgen van fouten in de aanvraag of in de wijziging.

De informatie in de toolkit 'uitleg kinderopvangtoeslag' is niet uitputtend.
Dat betekent dat niet alle informatie over kinderopvangtoeslag in deze brief staat. Het is daarom belangrijk dat ouders óók altijd de uitgebreide informatie op www.toeslagen.nl goed lezen. Hulp nodig? Kijk in de app, op op de site van Toeslagen of op de themapagina van BOinK over kosten & kinderopvangtoeslag

© BOinK 2022