Estafette-stakingen in de kinderopvang in de maand juli

Update 28 juni 2021: FNV roept 8 juli uit tot landelijke stakingsdag kinderopvang

Update 25 juni 2021: CNV heeft een akkoord gesloten over een nieuwe CAO. FNV zegt stakingen door te zetten. Zie ook dit bericht van het AD: CNV en werkgevers sluiten cao-deal kinderopvang, stakingen FNV gaan gewoon door

In de maand juli wordt er in estafette-vorm gestaakt door medewerkers in de kinderopvang. Op 1 juli leggen medewerkers in de kinderopvang in de provincie Noord-Holland en in Flevoland ten zuiden van Lelystad het werk neer. Daarna volgen andere regio's. De medewerkers staken omdat werkgevers en werknemers het niet eens zijn over afspraken over het verlagen van de hoge werkdruk. Dat laat werknemersorganisatie FNV weten. Ouders die door de staking geen gebruik kunnen maken van de kinderopvang hoeven waarschijnlijk niet te betalen. Voor de kinderen van ouders met een cruciaal beroep wordt wel opvang geregeld.

Wanneer wordt er waar gestaakt?

  • Donderdag 1 juli: provincie Noord-Holland en in Flevoland ten zuiden van Lelystad
  • Dinsdag 6 en donderdag 8 juli: provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland vanaf Lelystad en de plaatsen daarboven. 
  • Dinsdag 13 juli: regio midden
  • na 13 juli: overige regio's 

Het is niet duidelijk of de stakingen na juli nog verder doorgaan. Zie ook het bericht van FNV.

Hoe weet ik of bij mijn locatie gestaakt wordt?

De werkgevers in de kinderopvang krijgen een bericht van de FNV als er een staking binnen hun organisatie plaats gaat vinden. Zij moeten dit met hun werknemers en de ouders van kinderen - die die dag naar de opvang gaan - communiceren. U kunt natuurlijk ook zelf bij uw kinderopvangorganisatie informeren of er wordt gestaakt en of dat gevolgen heeft voor de opvang van uw kind. Zodat u indien nodig vervangende opvang voor uw kind kunt regelen.

Moet ik betalen als mijn kind door de staking niet naar de opvang kan?

Als uw kind niet naar de kinderopvang kan omdat de pedagogisch medewerker(s) staken, hoeft u waarschijnlijk niet te betalen voor de opvang. Over een soortgelijk situatie (er werd geen opvang geboden, ookal kon de organisatie daar niets aan doen) deed de Geschillencommissie laatst een uitspraak waarbij de ouder gelijk kreeg.
Let op: voor uren die u niet betaalt heeft u ook geen recht op kinderopvangtoeslag. Geef de wijziging (minder uren) door aan de Belastingdienst, zodat u later geen toeslag hoeft terug te betalen. Een wijziging doorgeven kan via mijntoeslagen.nl of via de kinderopvangtoeslag app van de Belastingdienst.

Ik heb een cruciaal beroep. Heb ik alsnog recht op opvang?

Op de stakingsdagen wordt voor ouders werkzaam in cruciale beroepen noodopvang geregeld laat de FNV weten. 

Wat vindt BOinK van de staking?

BOinK voorzitter Gjalt Jellesma vertelt in dit interview van Kinderopvangtotaal het standpunt van BOinK over de staking: "Werken in de kinderopvang moet aantrekkelijk blijven".

Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor updates.

Lees ook: SER-advies: Maak kinderopvang toegankelijk, betaalbaar en eenvoudig

Lees ook: Specifieke corona-maatregelen bso komen te vervallen