Tussentijdse resultaten Verbetertraject kinderopvangtoeslag (cijfers)

Onderdeel van het Verbetertraject kinderopvangtoeslag is de zogenaamde gegevenslevering. Dit houdt in dat kinderopvangorganisaties opvanggegevens van ouders doorgeven aan Belastingdienst/Toeslagen. Belastingdienst/Toeslagen gebruikt deze gegevens voor een dubbelcheck op de kinderopvangtoeslag die ouders ontvangen. Bij grote verschillen neemt Belastingdienst/Toeslagen contact op met de betreffende ouder(s). De ouder(s) kan (kunnen) dan eventueel hun gegevens voor de kinderopvangtoeslag aanpassen. Zo kan voorkomen worden dat ze later (veel) toeslag moeten terugbetalen. Deze dubbelcheck heeft al de volgende resultaten opgeleverd:

kinderopvangtoeslaginfo.jpg
  • Van januari tot en met mei 2021 hebben ruim 12.000 ouders een brief of bericht in de Kinderopvangtoeslag app ontvangen.
  • Ruim 2.600 ouders hebben na ontvangst van het bericht het jaarbedrag van de kinderopvangtoeslag voor gemiddeld € 977 euro naar beneden bijgesteld.

Op dit moment levert 80-85% van de kinderopvangorganisaties maandelijks gegevens aan Toeslagen. De gegevenslevering wordt waarschijnlijk vanaf januari 2022 verplicht.

Lees ook: Kinderopvangbranche helpt bij snelle en betrouwbare gegevenslevering aan de Belastingdienst/Toeslagen

Persoonlijke begeleiding

Een ander onderdeel van het Verbetertraject kinderopvangtoeslag is dat bepaalde ouders persoonlijke begeleiding van Belastingdienst/Toeslagen krijgen bij het aanvragen van toeslag en/of het doorgeven van wijzigingen. Tot 1 juni zijn 285 ouders persoonlijk begeleid of nemen ze deel aan een langdurig traject van persoonlijke begeleiding. Voor 79 ouders is naar aanleiding van de persoonlijke begeleiding de kinderopvangtoeslag naar beneden bijgesteld. Met gemiddeld € 4.960 per jaar. Voor 44 ouders is de toeslag omhoog bijgesteld met gemiddeld € 2.517 per jaar.

Wilt u graag persoonlijke begeleiding van Belastingdienst/Toeslagen voor de kinderopvangtoeslag? Dan kunt u dit via uw kinderopvangorganisatie aanvragen.

App kinderopvangtoeslag

Tot 1 juni 2021 hebben 120.000 ouders de app kinderopvangtoeslag gedownload. Tot 1 juni zijn er ruim 314.000 wijzigingen doorgevoerd met de app. 

Lees ook: De kinderopvangtoeslag app: een handig hulpmiddel

Bron: Belastingdienst/Toeslagen en brief aan de Tweede Kamer, van minister Koolmees, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, over de Voortgang van het Verbetertraject kinderopvangtoeslag.

Lees ook: BOinK werkt ook mee aan het Verbetertraject kinderopvangtoeslag