De kinderopvangtoeslag app: een handig hulpmiddel

We horen dat veel ouders de website van de Belastingdienst/Toeslagen over kinderopvangtoeslag ingewikkeld vinden. Sinds de zomer van 2020 is er voor ouders daarom een handige app. In deze app van Belastingdienst/Toeslagen kun je makkelijk de gegevens van je kinderopvangtoeslagaanvraag inzien. En verandert er iets in je situatie? Dan kun je in de app heel simpel veranderingen doorgeven. We raden je daarom aan de app te downloaden. In dit bericht leggen we je uit waarom dat belangrijk is.

Waarvoor kun je de app gebruiken?

De app kun je downloaden op je telefoon of tablet. In de app zie je in één overzicht welke gegevens de Belastingdienst/Toeslagen gebruikt bij het berekenen van je kinderopvangtoeslag. Zo kun je dus heel makkelijk controleren of je gegevens nog kloppen. Ook zie je hoe hoog de kinderopvangtoeslag is die je elke maand op je rekening krijgt. En verandert er iets in je situatie? Bijvoorbeeld het aantal uren dat je kind naar de kinderopvang gaat? Of verandert je inkomen? Dan kun je dat in de app heel gemakkelijk en op een veilige manier aanpassen.


Pas snel je gegevens aan als er iets verandert in je situatie. 

Het is belangrijk om veranderingen in je situatie zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Waarom? Dat leggen we je graag uit.
De Belastingdienst schat van tevoren in hoeveel kinderopvangtoeslag je hoort te krijgen. Het is dus een vooruitbetaling. De Belastingdienst noemt dat een ‘voorschot’.  De Belastingdienst berekent het voorschot op basis van de gegevens die ze van je hebben. Na afloop van het jaar controleert de Belastingdienst of de gegevens kloppen. Het kan zijn dat je gegevens niet meer kloppen. Misschien moet je daarom kinderopvangtoeslag terugbetalen. Of krijg je juist meer kinderopvangtoeslag. Hoe later je je gegevens aanpast, hoe groter het verschil tussen wat je hebt gekregen en wat je hoort te krijgen. En hoe hoger het bedrag wat je moet terugbetalen. Of wat je nog krijgt.


Is die app echt zo handig?

Ouders die de app gebruiken vinden de app heel gemakkelijk om te gebruiken. Ook geven ouders die de app gebruiken twee keer zo vaak wijzigingen door als ouders die de app niet gebruiken. Ouders die de app gebruiken hoeven dus ook minder vaak teveel ontvangen kinderopvangtoeslag terug te betalen.


De app Kinderopvangtoeslag is geschikt voor iOS en Android en is gratis.

 

App onderdeel van verbeteringen kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst/Toeslagen heeft de app gemaakt als onderdeel van het verbetertraject kinderopvangtoeslag. BOinK en andere partijen uit de kinderopvang werken met de Belastingdienst/Toeslagen samen aan de verbeteringen. Een ander onderdeel van de verbeteringen is de zogenaamde 'maandelijkse gegevenslevering'. Dat betekent dat kinderopvangorganisaties elke maand aan de Belastingdienst doorgeven hoeveel opvang ouders hebben afgenomen. Met het aanleveren van opvanggegevens per maand (in plaats van per jaar) kan de Belastingdienst veel sneller zien of ouders teveel of te weinig kinderopvangtoeslag ontvangen. Is er een groot verschil dan kan de Belastingdienst contact opnemen met de ouders. Zodat de ouders zélf hun gegevens kunnen aanpassen op mijntoeslagen.n of via de kinderopvangtoeslag app. Hoge terugvorderingen en nabetalingen worden dan voorkomen. Eigenlijk is het dus een dubbelcheck. Kinderopvangorganisaties kunnen hulp krijgen bij het aanleveren van de gegevens aan de Belastingdienst. Lees meer over de maandelijkse gegevenslevering.

 

Lees meer over de kinderopvangtoeslag app

Lees meer over kinderopvangtoeslag

Lees meer over het verbetertraject kinderopvangtoeslag