"Gedupeerde ouders toeslagenaffaire willen erkenning dat zij nooit fraude hebben gepleegd"

RTV Utrecht

Al in 2009 sprak Gjalt Jellesma zich uit over een heksenjacht die gevoerd werd op ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen, maar daar volgens de Belastingdienst geen recht op hadden. Ruim 11 jaar later lijkt dat verhaal tot een ontknoping te komen: blijft het derde kabinet van Mark Rutte aan de macht na het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire? Tijdens de wekelijkse ministerraad moet die vraag worden beantwoord.

Jellesma is voorzitter van BOinK, de Utrechtse belangenvereniging die ouders en oudercommissies vertegenwoordigt in de kinderopvangbranche en politiek. "De Belastingdienst vordert nu bedragen terug op oneigenlijke gronden", zei Jellesma destijds in een interview met de Volkskrant. "Daarbij wees ik op een Belastingdienst die heel oneigenlijke middelen gebruikte om ouders boetes op te leggen en hen hun toeslag te ontzeggen", blikt hij nu terug.

Genoegdoening

In de afgelopen jaren sprak Jellesma met veel gedupeerde ouders. "Toen staatssecretaris Menno Snel in 2019 aftrad, zeiden veel ouders: wat heb ik daar eigenlijk aan? Want nu gaat het alleen maar langer duren. Maar er zijn ook ouders die een genoegdoening willen zien van het feit dat soms tien jaar van hun leven verwoest is. Wat kun je daar tegenover stellen? Nog even los van de compensatie die er aan komt. Die 30.000 euro is een goede stap, maar het is wel een basisbedrag."

Maar wat vooral bij veel ouders steekt is dat zij te boek stonden als een fraudeur. Jellesma: "Het klinkt misschien een beetje gek, maar mensen willen eigenlijk een soort diploma of oorkonde met misschien wel de handtekening van de minister-president eronder, waar heel duidelijk op staat: ik heb nooit fraude gepleegd. Want dat is natuurlijk jarenlang het stempel dat ze gehad hebben."

Volgende week staat er nog een Kamerdebat gepland over de kwestie. GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft al een motie van wantrouwen aangekondigd, die op steun van het grootste deel van de oppositie kan rekenen.

Dit is een artikel van RTV Utrecht

Lees ook: Gratis juridische bijstand voor ouders toeslagaffaire

Meer over de kinderopvangtoeslag affaire