4.000 Gedupeerde ouders toeslagaffaire hebben nog geen compensatie ontvangen

11.143 gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag-affaire hebben voor 1 mei de compensatie van € 30.000 ontvangen (de zogenaamde Catshuisregeling). Dat is goed nieuws. Toch zijn er nog zo'n 4.000 ouders die wel recht hebben op de compensatie maar deze nog niet hebben ontvangen. Dat is om verschillende redenen. Ook zijn er bijna 9.500 mensen die nu geen recht hebben op de compensatie. Ook daar zijn verschillende redenen voor.
 
 
Belastingdienst Toeslagen envelop 500x250 px

Wel recht op € 30.000 maar nog niet ontvangen

Op de site van het serviceteam van de Belastingdienst worden 4 redenen genoemd waarom de ouders die wel recht hebben op de compensatie deze nog niet hebben ontvangen:
 
 1. Ouders die eerder door een fout verkeerd hebben beoordeeld. Zij worden opnieuw getoetst. Hebben zij recht op geld, dan krijgen zij dat op 12 mei.
 2. Ouders die de Belastingdienst telefonisch nog niet heeft kunnen bereiken. Al deze ouders hebben een sms ontvangen met het verzoek het Serviceteam gedupeerden kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst te bellen (tel. 0800 - 2 358 358 (gratis)).
 3. Ouders die een bewindvoerder hebben die de Belastingdienst nog niet heeft kunnen bereiken.
 4. Ouders die de Belastingdienst hebben gevraagd om even te wachten met uitbetalen. Bijvoorbeeld in verband met hun schulden.

Geen recht op € 30.000

Bijna 9.500 mensen die zich hebben aangemeld bij het Serviceteam van de Belastingdienst komen nu niet in aanmerking voor €30.000. Ook daarvoor worden 4 redenen genoemd:
 
 
 1. Terecht kinderopvangtoeslag terugbetaald.
  Ongeveer 30% van alle aanmeldingen komt van ouders die terecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen hoger was dan oorspronkelijk opgegeven. Of omdat zij hun kind minder naar de opvang brachten dan opgegeven. Of omdat zij hun kinderopvangtoeslag niet op tijd stop hadden gezet. Dit is hoe het toeslagensysteem werkt.

 2. Nooit kinderopvangtoeslag aangevraagd.
  Ongeveer 10% van de aanmeldingen komt van mensen die nooit kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd. Soms zijn dit mensen die in de problemen zijn gekomen met ándere toeslagen; zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Er wordt gewerkt aan regelgeving om ook deze groep te kunnen helpen, maar die is naar verwachting pas in 2022 klaar.
  Soms ook gaat het om partners of ex-partners. Alleen de oorspronkelijke aanvrager van de kinderopvangtoeslag komt in aanmerking voor herstel. Niet beide partners.

 3. Vergrijpboetes en strafrechtelijke veroordeling
  Een kleine groep van ongeveer 380 ouders heeft ooit een vergrijpboete gehad of is strafrechtelijk veroordeeld. Dat zijn ingewikkelde situaties die de Belastingdienst goed moet uitzoeken. Dat gaat nog gebeuren.

 4. De terugvordering was lager dan € 1.500
  Om in aanmerking te komen voor € 30.000 moet er meer dan € 1.500 euro per toeslagjaar onterecht teruggevraagd zijn. Bij een deel van de ouders ging het om lagere bedragen.

Lees meer over de redenen voor afwijzing op de site van de Belastingdienst.

Lees ook: € 30.000,- gekregen, en dan?

Lees ook: Bijna 15.500 ouders hebben recht op Catshuisregeling

Meer over de kinderopvangtoeslag affaire