Kinderopvangtoeslag 2023 nogmaals extra verhoogd

Ditmaal op verzoek van de Tweede Kamer, die op 15 december jl. een motie van Groen Links en PvdA heeft aangenomen om de maximum uurprijs voor de kinderopvangtoeslag nogmaals extra te verhogen. Vorige week had het kabinet al besloten om de maximum uurtarieven voor alle vormen van kinderopvang met 0,94 procent te verhogen. De Tweede Kamer heeft daarbovenop nu extra geld vrijgemaakt zodat de verwachte inflatie voor 2023 ook alvast meegenomen kan worden in het toeslag tarief.

Het gaat om zo’n 45 miljoen euro extra, bovenop de 57 miljoen euro die twee dagen eerder al was toegezegd. Hoe hoog de toeslag precies wordt, moet in de loop van volgend jaar duidelijk worden, zo meldt de NOS. De aanpassing wordt dan met terugwerkende kracht ingevoerd per 1 januari 2023. Volgens RTL Nieuws zal het gaan om een extra verhoging van ongeveer 6 cent. 

Eerder deed BOinK samen met meerdere partijen in de sector een dringende oproep hiertoe aan leden van de Tweede Kamer.

Extra verhoging is tegemoetkoming aan ouders
De aangepaste indexatie voor de kinderopvangtoeslag voor 2023 is nadrukkelijk bedoeld om ouders te compenseren voor de sterk gestegen prijzen in 2022 én in 2023 als gevolg van de inflatie. Ook de prijzen in de kinderopvang stegen bij veel aanbieders meer dan de indexatie van de overheid. Veel ouders krijgen hierdoor in 2023 te maken met fors gestegen uurtarieven bij hun opvangorganisatie, die ruim boven de maximum uurtarieven vallen en daardoor dus volledig door ouders zelf betaald moeten worden. Door de extra verhogingen van de maximum uurtarieven ontvangen ouders nu alsnog meer vergoeding via de kinderopvangtoeslag.

De minister Van Gennip stelt duidelijk dat de verhoging een tegemoetkoming is aan de ouders: “Kinderopvang is van essentieel belang voor ouders om werk en de zorg voor hun kind(eren) te kunnen combineren. Daarom wil ik dat de kinderopvang toegankelijk en betaalbaar blijft. Zeker nu veel sectoren personeelstekorten kennen. De extra verhoging van de maximum uurprijs gaat daarbij helpen.”

Volgens BOinK voorzitter Gjalt Jellesma is "102 miljoen euro heel veel geld, maar fundamenteel niet genoeg. De verhoging van de uurprijs gaat over euro's, de verhoging van de toeslag is nog geen twee dubbeltjes. Maar alle beetjes helpen en het is best bijzonder dat de minister toch ruimte ziet."

De extra indexatie van de kinderopvangtoeslag is door de minister niet bedoeld om medewerkers in de kinderopvang meer salaris te kunnen geven. Hier hadden de cao-partijen, gesteund door BOinK, eerder de minister om verzocht. [Brief Onjuist berekende indexatie Kinderopvangtoeslag)

Ook mag deze indexatie op zich geen reden zijn voor ondernemers om hun uurtarieven extra te verhogen. BOinK kreeg daarover afgelopen dagen al diverse berichten van ouders. Het feit dat ouders meer vergoeding krijgen van de overheid voor hun kinderopvangkosten is immers geen kostenstijging voor ondernemers. En dit is dus ook geen argument om een hogere uurprijs door te voeren in 2023. Een verhoging van het uurtarief van een kinderopvangorganisatie hoort immers inhoudelijk onderbouwd te worden én vergezeld te gaan van een adviesprocedure via de oudercommissie. Zie ook pagina 63 en verder in onze brochure Prijzen in de kinderopvang 2023.