Update wijzigingen quarantainebeleid - corona (14 januari 2022)

Op vrijdag 14 januari heeft het kabinet tijdens de persconferentie aangekondigd dat de quarantaineregels wijzigen.

coronavirus 580px

Onderstaande wijzigingen in het quarantainebeleid zijn per direct van kracht:
Als je een huisgenoot of nauw contact bent van iemand die positief getest is op Covid-19, hoef je niet in quarantaine te gaan als je:
- korter dan 8 weken geleden positief getest bent, hersteld bent en geen klachten hebt;
- langer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebt gehad en geen klachten hebt.

Krijg je toch coronaklachten? Laat je dan testen.
Via de Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl kun je per situatie nagaan of er een quarantaineadvies geldt.

Protocol kinderopvang en beslisboom
Bovenstaande wijzingen verwerkt het RIVM in de richtlijnen; dat is op dit moment nog niet klaar. Omdat het protocol kinderopvang en de beslisbooom vertalingen zijn van de richtlijnen van het RIVM, worden de nieuwe versies van het protocol en de beslisboom in de loop van deze week gepubliceerd, zodra het RIVM de wijzigingen heeft verwerkt.

Wat is er nu anders voor kinderen??
De versies van het protocol en de beslisboom van 24 december 2021 gelden nog steeds, maar deze nieuwe wijzigingen gelden óók. Concreet betekent dit, dat alléén als je kind nu geen klachten heeft en in de laatste 8 weken corona heeft gehad, dat je kind niet in quarantaine hoeft (bijv. als een huisgenoot besmet is). Als je kind wèl klachten heeft na nauw contact met iemand met corona (cat. 1 en 2), dan moet je kind toch weer in quarantaine. Dus ook als je kind in de laatste 8 weken corona had en net weer beter is. Het protocol en de beslisboom van 24 december zijn te vinden via onderstaande groene knop.

Cruciale beroepen
Het kabinet heeft vrijdag ook aangekondigd dat er mogelijk een uitzondering op de quarantaineregels komt voor personen met een cruciaal beroep, èn die niet onder de twee hierboven genoemde uitzonderingen vallen. Dit moet uitgewerkt worden en is nu nog niet in werking getreden. Zodra deze uitzondering geldt zullen we hier zo snel mogelijk meer informatie over plaatsen.