Een derde kinderopvang kan ouders niet helpen bij onderwijsstaking

NOS

Een derde van de organisaties voor kinderopvang kan tijdens de lerarenstaking geen extra buitenschoolse opvang bieden aan ouders. Ze hebben daarvoor niet genoeg personeel, blijkt uit een peiling van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Ouders kampen met de gevolgen van de staking: ze kunnen lang niet allemaal kinderopvang vinden en als ze wel terecht kunnen draaien ze op voor de extra kosten.

Nu de vierde onderwijsstaking in korte tijd, op 30 en 31 januari, dichterbij komt krijgen veel opvanglocaties de vraag van ouders om extra of langer buitenschoolse opvang te bieden. Twee derde van de opvangorganisaties lukt dat, maar een derde heeft ouders laten weten dat dat er niet in zit. "Dat is niet uit onwil, maar vooral om het personeel niet nóg meer te belasten", zegt de branche.

Bij de grootste lerarenvakbond hebben meer dan 3000 scholen aangegeven dat ze volgende week donderdag en vrijdag staken. Leraren willen minder werkdruk en extra investeringen.

Nee verkopen

Myra Quint, directeur van kinderopvang Mirakel, biedt geen extra opvang op de ochtenden van de staking. "Dit is voor het eerst in 27 jaar dat ik een nee heb moeten verkopen. En dat steekt, want normaal zijn we erg flexibel naar de ouders, maar ik ben zuinig op mijn medewerkers."

Uit de peiling blijkt dat de organisaties die wél extra opvang bieden dat vooral doen omdat ze de ouders willen helpen. "Ouders moeten op ons kunnen bouwen" en "Wij willen de ouders niet in de kou laten staan" zijn veelgenoemde redenen.

Kleine logistieke ramp

Boink, de organisatie die de belangen van ouders in de kinderopvang behartigt, noemt de onderwijsstaking een kleine logistieke ramp. "Er is begrip voor de situatie, maar ouders zijn langzamerhand wel klaar met al die stakingen. Zij bellen zich een slag in de rondte voor de opvang van hun kinderen, en als dat niet lukt, moeten ze soms zelfs thuisblijven", zegt woordvoerder Gjalt Jellesma.

Aan extra opvang tijdens de stakingsdagen hangt een prijskaartje. Jellesma merkt dat sommige ouders daar boos over zijn. "De buitenschoolse opvang is vaak al duurder. Nu moet je je kind daar twee hele dagen onderbrengen, dat is serieus geld."

"Het komt nooit uit als je nee moet verkopen", merkt directeur Quint van Mirakel op. "Maar zolang je op tijd communiceert dat de extra dag opvang niet lukt, zijn ouders toch vaak wel begripvol."

Zoveelste staking

De ondervraagden uit de peiling van de Brancheorganisatie Kinderopvang noemen ook de gemakzucht van het onderwijs. "Dit is de zoveelste staking", zegt een van de ondervraagden. Een ander vindt "een extra beroep doen op de leidsters bij de zoveelste staking in het onderwijs niet meer eerlijk".

Volgens de brancheorganisatie wringt het dat er zo vanzelfsprekend naar de kinderopvang wordt gewezen voor een oplossing. Boink sluit zich daarbij aan. "Er is zeker sympathie voor het onderwijs en de problemen daar, maar het lijkt alsof de stakingen hun doel voorbijschieten."

Tekort

De kinderopvangbranche kampt al jaren met een tekort. In de branche werken ruim 100.000 mensen. Op dit moment staan er ruim 3.000 vacatures open. Het tekort blijft oplopen, zeker nu een nieuwe wet strengere eisen stelt aan het personeel.

De vacatures leiden tot lange wachtlijsten, die in sommige gevallen oplopen tot zelfs drie jaar. Vooral op de maandag, dinsdag en donderdag wordt het voor ouders moeilijker om opvang te regelen.

Deze maand startte het Arbeidsmarktfonds Kinderopvang een nieuwe campagne: Kinderopvang Dankzij Jou. Daarmee hoopt de branche mensen te interesseren in het vak en huidig personeel te behouden.

Dit is een artkel van NOS

Meer over bso

Meer over de kosten van kinderopvang