Twee D66-staatssecretarissen moeten problemen Belastingdienst aanpakken

RTL Nieuws

Het kabinet gaat twee staatssecretarissen bij het ministerie van Financiën aanstellen om de grote problemen van de Belastingdienst op te lossen. D66 zal allebei de staatssecretarissen leveren. De problemen bij de Belastingdienst zijn zo groot, dat één staatssecretaris alleen ze niet meer kan oplossen, vindt de coalitie.

Zo moet onder meer de schade van de toeslagenaffaire worden hersteld, waarvan duizenden ouders de dupe werden. Maar daarnaast moet de dienst ook nodig hervormd worden en moet er gekeken worden naar de toekomst van het toeslagenstelsel.

Opsplitsing

D66, de partij van de in december opgestapte staatssecretaris Menno Snel, mag de twee kandidaten voordragen. De een gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van de Belastingdienst. Volgens ministerie Wopke Hoekstra is dit een proces 'dat jaren gaat duren'. De tweede staatssecretaris wordt verantwoordelijk voor de uitbetaling van toeslagen en voor de douane.

Opknippen Belastingdienst

Zaterdag maakte het kabinet al bekend fors in te grijpen bij de Belastingdienst. De douane, de afdeling toeslagen en de klassieke belastingdienst worden drie naast elkaar bestaande, losse onderdelen, met elk een eigen hoogste ambtenaar.

Met die ingreep hoopt het kabinet sneller verbeteringen te kunnen doorvoeren en vertrouwen te kunnen herstellen. Het vertrouwen in de Belastingdienst is de afgelopen jaren 'ernstig beschaamd', schreef minister van Financiën Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Nog geen namen

Wie de nieuwe staatssecretarissen worden, is nog onbekend. Rob Jetten, de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, zegt snel aan de slag te gaan om twee kandidaten te vinden. Die staan voor 'een van de meest ingewikkelde' klussen binnen dit kabinet, zegt Jetten.

Dit is een artikel van RTL Nieuws

Meer over de problemen met de kinderopvangtoeslag