Kinderopvangtoeslag affaire - Hulp vinden en regelen

Bent u (mogelijk) gedupeerd door de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslag affaire?

In 2020 is gestart met het herstelproces van gedupeerde ouders. Dit wordt gedaan door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT).

BOinK geeft hieronder in 3 stappen weer wat u kunt doen.

Aanmelden bij UHT
Wilt u zich aanmelden voor herstel van problemen met de kinderopvangtoeslag?
Dan kunt u contact opnemen met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag, op telefoonnummer 0800 - 2 358 358.

Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) doet een korte eerste toets om te zien of er bij u in het verleden fouten zijn gemaakt. Blijkt dat Toeslagen fouten heeft gemaakt bij het uitbetalen, terugvragen of stopzetten van de kinderopvangtoeslag? Dan heeft u als ouder recht op € 30.000 en andere vormen van hulp.

Wenst u hulp bij uw aanvraag? Neemt u dan contact op met BOinK tijdens het spreekuur via telefoonnummer 030 - 231 79 14. Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 – 12.00 uur.  

Integrale behandeling
Met €30.000 verwacht het kabinet een deel van de gedupeerden voldoende te compenseren. Is deze vergoeding voor u voldoende? Dan kunt u het proces afsluiten.
Sommige ouders hebben recht op meer geld. Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) kan dit voor u uitzoeken nadat u de €30.000 heeft ontvangen. Dit heet een integrale behandeling. Tijdens de integrale behandeling krijgt u vanuit UHT een persoonlijk zaakbehandelaar die u helpt. Bij de integrale behandeling wordt uw situatie verder bekeken en onderzocht voor welke andere regeling u precies in aanmerking kunt komen. 

Vragen om een integrale behandeling kan tot 31 december 2023.

Commissie Werkelijke Schade (CWS)
U heeft van de Belastingdienst een bedrag ontvangen en u heeft het gevoel dat dit niet genoeg is gezien de stress, het verdriet en alles wat u heeft meegemaakt.

Nadat de integrale behandeling is afgerond, kunt u extra schadevergoeding aanvragen bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS). In deze commissie werken experts die adviseren over hoeveel aanvullende schadevergoeding u kunt krijgen. CWS is ingesteld door de staatssecretaris en is onafhankelijk. De experts werken niet bij de Belastingdienst. 

Het is verstandig om u te laten helpen door een jurist (advocaat) als u aanvullende schadevergoeding gaat aanvragen bij de Commissie Werkelijke Schade.
U kunt een advocaat krijgen via de raad van rechtsbijstand. U hoeft niets te betalen voor het werk dat de advocaat voor u doet. Aanvragen kan via een aanvraagformulier. Klik hier.  

Terug naar de overzichtspagina Kinderopvangtoeslag affaire