Frustratie en slecht nieuws, maar ook deels opluchting vanwege uitstel nieuwe financieringsstelsel kinderopvang

Opluchting sector over uitstel nieuwe financieringsstelsel kinderopvang: 'Was spelen met vuur'
Het besluit van het kabinet om de invoering van de bijna gratis kinderopvang met twee jaar uit te stellen, zorgt voor opluchting in een groot deel van de sector. De Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang reageert zowel met frustratie als ook deels opgelucht; brancheorganisaties in de sector zijn verdeeld over de beslissing.

Geen loze beloften

"Het is goed dat nu wordt ingezien dat dit helemaal niet realistisch was", zegt Gjalt Jellesma van BOinK, de belangenbehartiger van ouders in de kinderopvang. "De druk is heel hoog in de kinderopvang. Je kan een sector niet zo onder druk zetten, het is spelen met vuur." Volgens Jellesma kan de belofte aan ouders om kinderopvang goedkoper te maken ook binnen het bestaande stelsel worden opgelost. "Zeker voor lagere en middeninkomens is dat echt wel mogelijk. Natuurlijk willen we als Boink dat kinderopvang gratis wordt, maar we doen niet aan loze beloften."

Artikel op rtlnieuws.nl: Opluchting sector over uitstel bijna gratis kinderopvang: 'Was spelen met vuur'

Snel over de brug

De Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BOinK) zegt niet verbaasd te zijn door het besluit, maar noemt het wel slecht nieuws voor ouders. "Iedereen die verstand van zaken heeft, wist dat dit niet kon", zegt voorzitter Gjalt Jellesma. Wat hem betreft gaat het kabinet nu kijken wat binnen het huidige stelsel gedaan kan worden om kinderopvang toegankelijker te maken.

Artikel op NOS.nl: Frustratie, maar ook opluchting vanwege uitstel gratis kinderopvang

Solide stelsel

Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), zweeft tussen de standpunten van de brancheclubs in. Hij spreekt van ‘een goed plan én een slecht plan’.

'Het is een goed plan waar het gaat om het bouwen van een solide stelsel, maar een slecht plan waar het gaat om gedane toezeggingen aan ouders.' Volgens Jellesma zitten er nog veel haken en ogen aan de uitvoering van de nieuwe regels. 'Het zat nu allemaal in de snelkookpan qua voorbereiding en dat is nooit goed. Zelfs heel gevaarlijk. Dat mag in de toekomst nooit meer misgaan.'
 
Tegelijk ziet de BOinK-voorman dat het kabinet in tijden van inflatie en arbeidsmarkttekorten een plan uit de hoge hoed toverde waardoor vooral ouders met een midden of hoger inkomen erop vooruitgingen. Jellesma: ,,Ik zeg: neem de tijd om een goed stelsel te creëren. We snappen nog best dat er bezuinigd moet worden, maar zet een deel van het geld in ter compensatie van de laagste inkomens.’’
Artikel op AD.nl: Ouders de dupe door uitstel plannen kinderopvang: ‘Speelbal van de bezuinigingen’