Tegemoetkomingsregeling sluitingsperiode kinderopvang: Check uw gegevens in Toeslagen.

Controleer uw gegevens voor de kinderopvangtoeslag zodat u het juiste compensatiebedrag ontvangt. Geef daarom zo snel mogelijk wijzigingen door aan Toeslagen.
Doe dat uiterlijk op 30 april 2022.

De buitenschoolse opvang was gesloten van 21 december 2021 tot en met 9 januari 2022. Had u tijdens deze periode kinderopvangtoeslag? En heeft u de volledige factuur van de kinderopvang doorbetaald? Dan ontvangt u in juni 2022 automatisch een tegemoetkoming op uw rekening. Die tegemoetkoming is de TTKO: Tijdelijke Tegemoetkomingsregeling Kinderopvang.

De tegemoetkoming ontvangt u als compensatie voor uw eigen bijdrage. Dat is het deel van de kosten van kinderopvang wat ouders zelf betalen. Dus voor het deel van de factuur wat overblijft nadat de kinderopvangtoeslag eraf is. Let op: de overheid vergoedt alleen het deel tot het maximale uurtarief voor de kinderopvangtoeslag. Het eventuele restant zou door de kinderopvangorganisatie aan ouders moeten worden terugbetaald. De tegemoetkoming wordt overgemaakt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Gegevens bij Toeslagen belangrijk voor berekenen tegemoetkoming
Toeslagen gebruikt uw gegevens van de kinderopvangtoeslag voor het berekenen van het juiste bedrag. Zorg daarom dat uw gegevens voor 2021 én voor 2022 kloppen. Moet u nog een wijziging doorgeven? Doe dat zo snel mogelijk maar uiterlijk op 30 april 2022. Op 1 mei 2022 worden de gegevens door Toeslagen namelijk vastgelegd om de berekening voor de tegemoetkoming te maken.

Ga voor het doorgeven van wijzigen naar de website van Toeslagen.

Nabetaling eerdere sluitingsperiodes (voorjaar van 2020 en in de winter/voor jaar van 2020/2021)
Het kan zo zijn dat Toeslagen op basis van uw gegevens heeft berekend dat u in de eerste of tweede sluitingsperiode te weinig tegemoetkoming hebt ontvangen. Als dat zo is, dan ontvangt u in juli 2022 automatisch een aanvullende tegemoetkoming van de SVB op uw rekening. U hoeft hiervoor dus niets te doen.

Betaaldata
Zodra de precieze betaaldata bekend zijn, zal de SVB die op haar website plaatsen. Uiteraard zullen wij ook op de website van BOinK hierover berichten.

Gemeentelijke regeling
Heeft u gedurende de derde sluitingsperiode gebruik gemaakt van de buitenschoolse opvang , de eigen bijdrage doorbetaald en ontvangt u een tegemoetkoming via de gemeente of betaalt u de rekening zelf? Dan kunt u voor de tegemoetkoming terecht bij uw gemeente.

Betaalt u de kinderopvang volledig zelf?
Ontvangt u geen kinderopvangtoeslag en betaalt u de kinderopvang helemaal zelf? En had u tijdens de sluitingsperiode van 21 december 2021 tot en met 9 januari 2022 een contract met de kinderopvang en heeft u de factuur doorbetaald? Dan kunt u ook een tegemoetkoming krijgen. Dat is de TTKZO: de Tijdelijke tegemoetkoming kinderopvang zonder overheidsvergoeding.

Zodra hierover meer bekend is, zoals wanneer u dit kunt aanvragen en wanneer de uitbetaling volgt, zullen we hierover een bericht plaatsen.  

Meer informatie op de site van ministerie van SZW.

Lees meer en blijf op de hoogte via de site van de SVB