BOinK over het personeelstekort in de kinderopvang

Het personeelstekort in de kinderopvang is zo groot dat kinderopvangorganisaties soms kinderen niet meer kunnen opvangen. Ook zijn er lange wachtlijsten voor het kinderdagverblijf en de bso. Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK heeft in diverse media gereageerd op dit probleem.

Op Nieuwsradio BNR (10 oktober 2021)

'Je kan beter gaan roosteren op het tekort dan erdoor worden overvallen. En wees duidelijk naar de ouders, zodat zij niet overvallen worden.' Ook geeft hij aan dat medewerkers in deze sector meer fulltime moeten gaan werken in plaats van in deeltijd.' Luister het hele interview.

In de Telegraaf (10 oktober 2021):

’Thuiswerken deels oplossing’

 Gjalt Jellesma, woordvoerder van Boink, de vereniging voor ouders met kinderen in de kinderopvang.raadt werkgevers aan zich flexibel op te stellen tegenover personeel dat worstelt met de opvang van hun kinderen. „Kinderopvang is in Nederland vaak elf uur per dag open. Dat betekent dus dat ze met twee diensten moeten werken. Als je negen uur per dag open gaat, kun je je kindje ’s ochtends bij dezelfde leidster afzetten als bij wie je het later weer ophaalt. Dat is veel makkelijker te organiseren”, zegt hij.

Werkgevers moeten hun personeel met jonge kinderen dan wel de kans geven hun kind op tijd op te halen. Ook de focus op werken op maandagen, dinsdagen en donderdagen loslaten kan helpen, denkt hij. „Op die dagen is het bij de opvang het allerdrukst.”

’Jarenlange wachttijden’

De tekorten bij de kinderopvang zijn inmiddels zo groot, dat er niet alleen lange wachtlijsten zijn om je kind in te schrijven, maar ook bestaande groepen worden gesloten, ziet Jellesma.

„Denk je dat je op tijd bent als je je kind meteen na de eerste positieve zwangerschapstest inschrijft? Dan heb je ongeveer veertien maanden later een plekje nodig. Je hebt mazzel als dat lukt. De buitenschoolse opvang is trouwens nog erger. Daar zijn jarenlange wachttijden.”

Financiële prikkels

Jellesma ziet ook niet zo snel een oplossing. „Er zijn nu ook problemen in de sectoren waarmee de kinderopvang overlap heeft, zoals de zorg, het onderwijs en de horeca.” Het beste wat je kunt doen is het bestaande personeel, dat vaak in deeltijd werkt, met financiële prikkels proberen te verleiden een dagdeel meer te gaan werken. „Het is ook goed voor kinderen als zij veel dezelfde gezichten zien.”

Lees het hele artikel van de Telegraaf 'Lange wachtlijst kinderopvang dwingt ouders minder te gaan werken'

Interview Radio 1 (12 oktober 2021)

Op Radio 1 reageert Gjalt Jellesma op het voorstel om ongeschoold personeel in de kinderopvang in te zetten.

Luister naar het interview van het radioprogramma Spraakmakers (Radio 1) terug

Lees ook: SER-advies: Maak kinderopvang toegankelijk, betaalbaar en eenvoudig