Update kinderopvangtoeslagaffaire juni 2021

In deze nieuwsupdate over de kinderopvangtoeslag affaire praten we je bij over de volgende onderwerpen:

  1. Schulden en kwijtschelding: hoe werkt dat precies?
  2. Afwijzing na de lichte toets? Bel team Nazorg
  3. Planning van de integrale behandeling
  4. Update van de 6e voortgangsrapportage
  5. Gebruik je je digitale Berichtenbox van Rijksoverheid?
  6. Commissie Werkelijke Schade: wanneer wel en wanneer niet?
  7. Ouders in het buitenland: meld je aan!
  8. Ken je iemand die zich nog niet aangemeld heeft?
  9. Meest gelezen: 30.000,- ontvangen, maar wat nu?

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
1. Schulden en kwijtschelding: hoe werkt dat precies?

De overheid gaat de publieke en de private schulden van gedupeerde ouders overnemen. Dat betekent dat je je publieke schulden aan overheidsorganisaties (zoals gemeenten, DUO, UWV, CAK) niet meer hoeft terug te betalen. Je private schulden aan bedrijven of anderen (zoals online winkels, banken, zorgverzekeraars, energiebedrijven) hoef je niet meer terug te betalen zodra zij dat goed vinden. Hierover is de Staatssecretaris met hen in gesprek.

In juni starten deze publieke organisaties met kwijtschelden:

  • Toeslagen
  • de Belastingdienst
  • Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)
  • Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)

En vanaf juli volgen:

  • DUO
  • UWV
  • SVB
  • CAK
  • Gemeenten
  • Waterschappen

Al deze organisaties sturen je zelf een brief hierover. Wanneer zij dat doen verschilt per organisatie. Maar eind september 2021 moet dit klaar zijn. Je kunt deze organisaties ook altijd bellen als je nog geen brief hebt ontvangen of als je vragen hebt.

Er komt misschien 1 loket waar je naartoe kunt met een lijst van de schulden die je hebt. Dan kan alles in één keer afgehandeld worden. Dit is nog niet zeker, maar als dat loket er komt, dan laten we dat weten.

Let op:
- Je kunt pas kwijtschelding krijgen als je door de lichte toets komt.
- Misschien heb je al in 2019 of 2020 geld als compensatie gekregen van de Belastingdienst. En misschien heb je daarmee ook al schulden afgelost. Als dat zo is, dan worden die schulden misschien vergoed. Bel hierover met het Serviceteam (of met je zaakbehandelaar) zodat zij dat voor je kunnen uitzoeken.
- Eventuele schulden van je kinderen (zoals een studieschuld) worden (nog) niet kwijtgescholden. Er wordt nog gekeken of dat op een andere manier toch mogelijk is.

2. Afwijzing na de lichte toets? Bel team Nazorg

Heb je een brief met een voorlopige afwijzing gekregen uit de lichte toets? En heb je vragen hierover? Bel dan team Nazorg. De brief lijkt een afwijsbrief, maar is dat niet. Niemand wordt definitief ‘afgewezen’ op basis van de lichte toets. Je komt als gedupeerde ouder altijd in aanmerking voor een integrale beoordeling, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. 

Team Nazorg is opgezet voor de ouders die deze brief hebben gekregen. In die brief worden veel punten genoemd waarom je voorlopig bent afgewezen. Vaak is het niet duidelijk of dat voor jou wel klopt. En soms klopt het zeker niet en wil je dat doorgeven. Dan kun je het beste contact opnemen met team Nazorg. Een medewerker van dit team zal samen met je kijken waar de uitkomst van de lichte toets op gebaseerd is. En als het niet klopt, dan kan deze medewerker je helpen met bepalen welke documenten je bijvoorbeeld op kunt sturen om te laten zien dat je wél gedupeerd bent. Of om je verhaal op te schrijven over hoe je toch gedupeerd bent.

Hoe bereik je team Nazorg?

Je kunt team Nazorg niet direct bellen. Je kunt wel door hen teruggebeld worden. Daarvoor bel je met het Serviceteam op 0800 - 2358 358 en vraag of zij een terugbelverzoek aan team Nazorg kunnen doorgeven. Het team Nazorg belt jou dan terug. Meer informatie over team Nazorg lees je hier.

3. Planning van de integrale behandeling

De planning voor de integrale behandelingen voor de tweede helft van 2021 wordt op 22 juni gepresenteerd in het 7e voortgangsrapport. Bij de integrale behandeling krijg je een persoonlijk zaakbehandelaar. Deze persoon praat met je en luistert naar je verhaal. Ook zoekt de zaakbehandelaar uit wat er is misgegaan met je kinderopvangtoeslag. En waar je recht op hebt. Wil je hierbij graag juridische ondersteuning? Lees dan hier meer over de gratis juridische hulp.

De herstelorganisatie van Toeslagen heeft ook een algemene planning van het herstelproces op de website gezet. In deze planning staat bijvoorbeeld wanneer er uitbetaald wordt. Dat gebeurt niet iedere dag, maar een paar keer per maand. Ook staat erin welke groep ouders een betaling kunnen verwachten als uit de lichte toets is gekomen dat zij gedupeerd zijn.

  • Ouders die zich vóór 15 februari 2021 hebben aangemeld, hadden vóór 1 mei 2021 compensatie moeten krijgen, als zij gedupeerd zijn. Bij sommige ouders is dit niet gebeurd. Soms omdat de herstelorganisatie een ouder niet kon bereiken. Of omdat de ouders niet gedupeerd zijn door de kinderopvangtoeslag (maar misschien wel door een andere toeslag). En soms omdat ouders gevraagd hebben om de betaling pas later te doen.
  • Ouders die zich na 15 februari 2021 hebben aangemeld bij het serviceteam zullen binnen 6 maanden na de datum van aanmelding door de lichte toets zijn, is de planning. Weet je niet meer precies wat jouw datum van aanmelding is? Neem dan contact op met het Serviceteam (0800 - 2358 358). Zij kunnen dit voor je nakijken.  
4. Update van de 6e voortgangsrapportage

Na de 6e voortgangsrapportage van april is in mei een update verschenen. In deze update staat wat de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen de afgelopen maanden heeft gedaan voor gedupeerde de ouders. Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht met veel cijfers over hoe het gaat. Bijvoorbeeld hoeveel ouders zich in totaal gemeld hebben (dat zijn er nu bijna 40.000), hoeveel er uitbetaald zijn, en hoeveel ouders een lichte toets hebben gehad.

Er staan ook een paar nieuwe dingen in. Lessen die geleerd zijn door de herstelorganisatie (UHT) en dingen die anders worden aangepakt, zoals:

  • De situaties en behoeften van gedupeerde ouders zijn enorm divers. En voor veel ouders geldt dat écht helpen veel meer vraagt dan alleen financiële compensatie. Herstel is ook niet-financiële hulp, erkenning dat je ‘geen fraudeur’ bent, en een goed proces.
  • BKR-registraties kunnen alleen door schuldeisers worden verwijderd. De staatssecretaris is met de BKR en de koepels van grote schuldeisers in gesprek om het verwijderen van deze registraties goed te laten verlopen. Mocht een ouder op dit moment hinder ondervinden van een negatieve BKR-registratie, dan kunnen zij dit aangeven bij hun PZBer of via het Serviceteam. De Belastingdienst probeert dan in gesprek met alle betrokken partijen dit zo spoedig mogelijk op te lossen.

Hoe dit verder wordt uitgewerkt, staat in de 7e voortgangsrapportage die op 22 juni verschijnt.

5. Gebruik je je digitale Berichtenbox van Rijksoverheid?

Heb je nog niets gehoord over de lichte toets op jouw dossier? Check dan ook je digitale Berichtenbox van Rijksoverheid. Vanaf eind mei gebruikt de herstelorganisatie van Toeslagen deze ook om ouders te bereiken. Lees het nieuwsbericht hier. 

De Berichtenbox is een persoonlijk online postvak waarin je digitale post van de overheid ontvangt. Je kunt je berichten in de Berichtenbox lezen door in te loggen met je DigiD. (Lees hier hoe je een DigiD aanvraagt als je die nog niet hebt.)

Voordat de herstelorganisatie je Berichtenbox gebruikt, proberen ze je eerst op andere manieren te bereiken.

  1. SMS - Je krijgt eerst een SMS op je telefoon dat ze je gaan bellen. 
  2. Bellen en voicemail - Als je niet opneemt, dan spreken zij je voicemail in met de vraag of je contact wilt opnemen met het Serviceteam (0800 - 2358 358). 
  3. Berichtenbox - Na de 3e belpoging sturen ze een bericht naar je Berichtenbox. Hierin staat dat ze je niet hebben bereikt en of je contact wilt opnemen met het Serviceteam. 
  4. SMS en brief - Hebben ze je nog steeds niet gesproken? Dan krijg je nog een SMS en daarna ook nog een brief. 

Let op: heb je een nieuw telefoonnummer gekregen? Nadat je je hebt aangemeld bij het Serviceteam als gedupeerde ouder? Check dan bij het Serviceteam welk telefoonnummer geregistreerd staat. 

6. Commissie Werkelijke Schade: wanneer wel en wanneer niet?

Als je na je integrale behandeling geld hebt gekregen als compensatie en je denkt dat je meer schade hebt, dan kun je naar de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Hier kun je meer daarover lezen op de website van de Belastingdienst. Je kunt deze extra schadevergoeding vragen als je een brief met de definitieve beschikking hebt ontvangen van de Belastingdienst.

Deze extra schade kan materieel of immaterieel zijn. Maar wat is dat en wanneer vraag je dat aan? Lees ook het artikel wat we hier eerder over schreven.

Materiële schade is schade die in geld is uit te drukken en vaak ook zichtbaar is op je bankrekening. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kosten voor kinderopvang waar je geen kinderopvangtoeslag meer voor kreeg
  • Reiskosten (bijvoorbeeld om je kind weg te brengen of om naar een advocaat of rechtbank te reizen)
  • Inkomensschade (bijvoorbeeld omdat je niet of minder kon werken, of later kon beginnen met werken omdat je studievertraging opliep)
  • Studiekosten door studievertraging
  • Vermogensschade (bijvoorbeeld omdat je je auto of huis tegen een lagere prijs moest verkopen)
  • Kosten voor juridische bijstand (zoals een advocaat)

Immateriële schade is heel moeilijk in geld uit te drukken. Het gaat dan bijvoorbeeld om stress, emotionele of psychische klachten in je gezin, depressie en schade aan je integriteit.

Wanneer vraag je het niet aan?

Na de integrale behandeling heb je geld gekregen en daarin zit al een stuk materiële en een stuk immateriële schadevergoeding. De vergoeding voor immateriële schade is een vaste vergoeding van € 500,- per half jaar, vanaf de eerste onterechte vermindering of stopzetting van je kinderopvangtoeslag. Als je denkt dat je schade minder is of dat je schade door dit bedrag eigenlijk wel gecompenseerd is, dat heeft een verzoek bij de Commissie Werkelijke Schade misschien geen zin. Je persoonlijk zaakbehandelaar kan je helpen om te beslissen of het zin heeft om naar de Commissie Werkelijke Schade te stappen.

Wat gebeurt er als je het wel aanvraagt?

De commissie kijkt dan of jouw extra schade door de problemen met de kinderopvangtoeslag komen. Je hoeft niet alles te kunnen bewijzen, maar het moet wel aannemelijk zijn. Het is het beste om je bij deze aanvraag te laten helpen door een advocaat, bijvoorbeeld via de gratis juridische hulp van de Raad voor Rechtsbijstand

Je kunt een schadevergoeding bij de Commissie Werkelijke Schade aanvragen via het formulier; dat vind je hier. Hier staat ook meer informatie, een instructiefilmpje en een stappenplan. Je kunt tot uiterlijk 31 december 2023 een verzoek om een aanvullende schadevergoeding indienen bij de Commissie Werkelijke Schade.

Wereldbol
7. Ouders in het buitenland: meld je aan!

Als je in het buitenland woont en je denkt dat je gedupeerd bent, dan kun je je toch aanmelden. Een paar dingen gaan anders, maar het belangrijkste is dat je wel in aanmerking kunt komen voor compensatie.

  1. Het Serviceteam heeft vanuit het buitenland een ander nummer, namelijk: +31 555 385 385. Want een 0800-nummer werkt niet als je vanuit het buitenland belt. Je kunt ook een terugbelverzoek indienen via de website. Dan word je teruggebeld op een tijdstip wat in de tijdzone van jouw land overdag is.
  2. Verder heeft de herstelorganisatie je Burgerservicenummer (BSN) nodig. Alleen dan kun je compensatie krijgen. Als je je BSN niet weet of niet meer hebt, dan kun je op de website van de Belastingdienst lezen je waar je dit nummer kunt vinden.
  3. Ook heeft de herstelorganisatie je adres en je rekeningnummer nodig. Zodat de (papieren) brieven en beschikkingen naar jouw adres in het buitenland gestuurd kunnen worden. En als je compensatie krijgt, dat dat gestort kan worden op het juiste rekeningnummer. Dat kan ook een buitenlands rekeningnummer zijn bij een buitenlandse bank.
  4. Je kunt ook in het buitenland gebruik maken van de acute hulp, als dat nodig is in jouw situatie. Bijvoorbeeld als je uit huis wordt gezet of je verzekering niet meer kunt betalen en medische hulp nodig hebt. Bel dan zo snel mogelijk het Serviceteam.
  5. Je kunt vanuit het buitenland ook een gratis advocaat krijgen. Deze regeling voor gratis juridische hulp voor gedupeerde ouders kun je aanvragen via de Raad voor Rechtsbijstand. Je nationaliteit of waar je woont maakt niet uit. Maar je krijgt wel een Nederlandse advocaat, niet een in het buitenland. Met deze advocaat kun je natuurlijk bellen, appen, mailen en beeldbellen, waardoor je er toch veel aan kunt hebben. (Alleen in Caribisch Nederland kun je je advocaat van daar behouden. Dan voeg je hem toe via de regeling. Daarover lees je hier meer.)
  6. Als je schulden hebt bij Nederlandse overheidsorganisaties of private partijen (zie het eerste bericht in deze mail), dan kunnen die schulden worden kwijtgescholden, ook als je in het buitenland woont. Als je schulden hebt bij buitenlandse partijen, dat is het nog niet zeker of die ook kunnen worden kwijtgescholden.
  7. De website van de herstelorganisatie is er gedeeltelijk ook in het Engels. Op de Nederlandse site staat veel meer informatie. Dat kun je bijvoorbeeld vertalen met bijvoorbeeld Google Translate.

Hier staat meer informatie voor ouders die in het buitenland wonen op de website van de herstelorganisatie van de Belastingdienst.

8. Ken je iemand die zich nog niet aangemeld heeft?

We weten dat er nog steeds ouders zijn die zich nog niet hebben aangemeld als gedupeerde ouder. Er zijn veel verschillende redenen waarom ouders dat nog niet doen. Soms willen ouders niets meer te maken hebben met de Belastingdienst of zijn ze bang om zich te melden. Soms is er een taalprobleem of schamen zij zich dat ze mogelijk gedupeerd zijn. Of zij willen niet alle ellende naar boven halen, vaak om hun kinderen te beschermen. En veel ouders denken dat het herstelproces altijd moeilijk en lang is, terwijl dat ook mee kan vallen.

Ken jij ook iemand die misschien wel gedupeerd is en die twijfelt om zich aan te melden? Praat er dan over en vertel hoe het herstel bij jou loopt. Of vertel dat deze ouder ook naar BOinK kan bellen, als het bellen naar de Belastingdienst niet gaat. Wij kunnen die ouder dan vertellen hoe het herstelproces gaat, wat je kunt verwachten en waar je op kunt letten.

bank-note-209104_1920
9. Meest gelezen: 30.000,- ontvangen, maar wat nu?

In onze vorige nieuwsbrief werd dit stuk het meest gelezen. Wij verwachten dat er inmiddels meer ouders bericht hebben gekregen over de uitbetaling van de €30.000, vandaar dat wij het bericht opnieuw plaatsen. 

Sommige gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag-affaire hebben de €30.000 compensatie vanuit de Catshuisregeling ontvangen. Of een bericht (een beschikking) ontvangen dat zij binnenkort € 30.000 op hun rekening gestort krijgen. Maar wat dan? Wij hebben op een rij gezet welke 3 keuzes je dan kunt maken. 

  • Je vindt het genoeg en je sluit het herstelproces af 
  • Je gaat verder met onterecht terugbetaalde toeslag terugvragen 
  • Je vraagt extra schadevergoeding aan 

Er zijn 3 mogelijkheden, waarvan er meerdere op jouw situatie van toepassing kunnen zijn. In het artikel op onze website vertellen we uitgebreid wat het precies betekent en hoe dat moet. Klik hier om het hele artikel te lezen.  

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_013
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_014

Volgende update

Zodra er meer nieuws is, sturen we weer een update. Als je vragen hebt, mail of bel ons gerust tijdens het spreekuur (030-2317914, ma-vr, 09:00-12:00 u). We geven je graag uitleg over de laatste ontwikkelingen, over aanmelden bij de Belastingdienst en proberen je op weg te helpen in het vinden van de juiste hulp.


Met vriendelijke groet,
Team BOinK

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_006