Hitteprotocol
Als het erg warm wordt moet een kinderopvangorganisatie er voor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de kinderen niet in gevaar komt.
Een kinderopvangorganisatie is verplicht om de hitte in en buiten het pand in kaart te brengen en eventuele maatregelen te nemen. Hoe warm (hoeveel graden) mag het op een kinderopvanglocatie zijn? De norm is (in de zomer) maximaal 25 graden in de slaapkamers en maximaal 27 graden in de groepsruimten. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer drinken en rustiger aan doen. Welke concrete acties (pedagogisch) medewerkers daarvoor moeten nemen kunnen in het hitteprotocol worden opgenomen.
Het RIVM heeft enkele tips opgesteld voor de kinderopvang om warmte-overlast te beperken, onder andere:
- Bied de kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Het is belangrijk om te drinken vóórdat de kinderen dorst krijgen. Houd daarom in de gaten of de kinderen voldoende drinken.
- Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Zoek daarbij een koele plek op, in of rond het gebouw. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.
Het RIVM geeft in deze brochure tips voor het opstellen van een hitteprotocol (richtlijn voor het binnen- en buitenmilieu van de kinderopvanglocatie).
Hitte en de rol van de oc
Het hitteprotocol is onderdeel van het veiligheids- en gezondheidsbeleid van de kinderopvangorganisatie. Daarom heeft de oudercommissie adviesrecht op het hitteprotocol. Als er nog geen hitteprotocol is heeft de oudercommissie eveneens adviesrecht op hoe de kinderopvangorganisatie omgaat met de hitte omdat dit de veiligheid van de kinderen betreft. Als een kinderdagverblijf of bso de deuren wil sluiten moet hiervoor eerst advies worden gevraagd aan de oc: het gaat immers over de openingstijden. De oudercommissie kan de organisatie adviseren airco/ventilatoren/andere verkoelende maatregelen te nemen of aan te schaffen in plaats van de deuren te sluiten. De organisatie mag het advies van de oc alleen naast zich neerleggen als het kan aantonen dat het advies niet in het belang van de organisatie is. Meer info over het adviesrecht en -traject van de oudercommissie.